Οι εξελίξεις στην Τουρκία τρόμαξαν την κυβέρνηση -Τι φοβάται το Μαξίμου


Το ραντεβού στο Μαξίμου είχε δοθεί για τις 17:00, καθώς ο καταιγιστικός ρυθμός των εξελίξεων στην Τουρκία δεν έχει αφήσει περιθώρια εφησυχασμού στην Αθήνα.

Επί δυόμισι ώρες, υπό την προεδρία Τσίπρα, οι υπουργοί Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, ο διοικητής της ΕΥΠ αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην Τουρκία.
Μεγάλο ζητούμενο το τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα η επόμενη ημέρα στην Τουρκία, ανάλογα με το ποιος έχει το πάνω χέρι στη γείτονα χώρα.
Σταθερή επιδίωξη της Αθήνας -κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσε κοινό τόπο στη σύσκεψη που έγινε- παραμένει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος προχώρησε σε στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τού τόνισε στην κατ' ιδίαν επικοινωνία τους, «η συνταγματική νομιμότητα και ο σεβασμός στη Δημοκρατία είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό». Κανείς δεν μπορεί -ούτε θέλει- να εκτιμήσει τι θα σήμαινε τούτη την ώρα για τα ελληνικά συμφέροντα μια αποσταθεροποίηση στην Τουρκία με τον Ερντογάν εκτός παιχνιδιού.
Τι φοβάται η Αθήνα 
Μια αλλαγή σκυτάλης στην Αγκυρα θα προκαλούσε ανησυχία στην Αθήνα, καθώς στα ελληνοτουρκικά μπορεί να άνοιγε πάλι ο ασκός του Αιόλου. Όχι πως τώρα τα πράγματα είναι ρόδινα, αλλά «είναι σαφώς προτιμότερο να συνομιλείς με κάποιον που έχει το πρόσταγμα» από μια «ρευστή κατάσταση να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει στο Αιγαίο», εκτιμά ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο δεύτερος μεγάλος φόβος που υπάρχει στην Αθήνα είναι το προσφυγικό και η διαχείριση των ροών. Μετά τη συμφωνία με την ΕΕ, η Τουρκία, αφού παζάρεψε, έδειξε έμπρακτα ότι κρατά τη στρόφιγγα στα χέρια της και μπορεί -αν θέλει- να ελέγξει τις ροές. Μια αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία θα προκαλούσε νέους πονοκεφάλους στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να αρχίσουν κατά εκατοντάδες κάθε ημέρα στο μέσον της τουριστικής σεζόν να καταφθάνουν απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά.
Αυτές οι δύο παράμετροι οδήγησαν τους περισσοτέρους από όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον καλύτερο να συνεχίσει να κρατά ο Ταγίπ Ερντογάν του τουρκικό τιμόνι.
Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και ανησυχίες για το πού μπορεί να οδηγήσει η σκλήρυνση της στάσης του στο εσωτερικό, με περιορισμό δημοκρατίας και δικαιωμάτων. Ήδη η Αθήνα περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης για τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο και όποια αναφορά για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία μόνο απομακρύνει το ενδεχόμενο επιστροφής στην Τουρκία των συγκεκριμένων στρατιωτικών, αν απορριφθεί η αίτησή τους για άσυλο.
Σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη για το θέμα, καθώς οι Τούρκοι, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που προηγήθηκαν, μπορεί να χρησιμοποίησαν διπλωματική γλώσσα, αλλά έδειξαν ότι θέλουν πάση θυσία τη γρήγορη επιστροφή των πραξικοπηματιών.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!