Ωρολογιακή βόμβα οι φόροι στα καύσιμα -Ανοίγουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό


Δεν βγαίνει με τίποτα ο λογαριασμός που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στα έσοδα από τη φορολόγηση των καυσίμων, καθώς παρά τη σταθερά χαμηλή λιανική τιμή, οι πωλήσεις μειώνονται μήνα με το μήνα, ανοίγοντας «τρύπες» στον Προϋπολογισμό.

Παρά το ότι το εξάμηνο «έκλεισε» με υπέρβαση 730 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, βγάζει μάτι η υστέρηση από το πεδίο των πετρελαιοειδών: τα έσοδα από το ΦΠΑ των καυσίμων έχουν υστέρηση 140 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τους ΕΦΚ άλλα 33 εκατ. ευρώ.
Μια ματιά στα στοιχεία της Στατιστικής αναδεικνύει το πρόβλημα. Τον Απρίλιο ο όγκος των πωλήσεων στον κλάδο των καυσίμων μειώθηκε περαιτέρω κατά 6,1% κι αν συνυπολογιστούν οι απώλειες του πρώτου τριμήνου, τότε μιλάμε για πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά 6,6%.
Με αυτά τα δεδομένα, η απόδοση της ψηφισμένης αύξησης των ΕΦΚ στα καύσιμα- αρχής γενομένης από τα μέσα Οκτωβρίου με το πετρέλαιο θέρμανσης- από τις αρχές του επόμενου έτους, τίθεται εν αμφιβόλω, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Υπενθυμίζεται ότι με τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο έχουν δρομολογηθεί οι εξής αυξήσεις ΕΦΚ στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου:
  • βενζίνη: από 0,67 ευρώ σε 0,70 ευρώ το λίτρο
  • πετρέλαιο κίνησης: από 0,33 ευρώ σε 0,41 ευρώ το λίτρο
  • υγραέριο: από 0,33 ευρώ σε 0,43 ευρώ το κιλό
  • πετρέλαιο θέρμανσης (από 15/10): από 0,23 ευρώ σε 0,28 ευρώ το λίτρο
Την ίδια ώρα προκαλεί αίσθηση η απίστευτη υπέρβαση εσόδων κατά 404 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ άλλων προϊόντων. Πηγές του ΓΛΚ αναφέρουν ότι είναι το αποτέλεσμα κυρίως του εσπευσμένου εκτελωνισμού καπνικών- δηλαδή για τρελό stockάρισμα- εν όψει της νέας αύξησης των φόρων στα τσιγάρα από την 1η Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι έρχεται αύξηση του αναλογικού φόρου σε 26% από 20%, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου θα φέρει αύξηση 40- 50 λεπτά ανά πακέτο.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!