Το φθινόπωρο η πώληση του λιμανιού Θεσσαλονίκης


Μετατίθεται για άλλη μια φορά το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Από τις αρχές Ιουνίου, που είχε τοποθετηθεί αρχικά, το χρονικό όριο μετατέθηκε για τα τέλη Ιουλίου, τις αρχές Σεπτεμβρίου και πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Στέργιου Πιτσιόρλα οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg υπογράμμισε ότι ενδιαφέρον για το μετοχικό πακέτο της ΟΛΘ ΑΕ έχουν εκφράσει εταιρείες από το Ντουμπάι, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία και ιδιαίτερα τη Ρωσία.
Οι κινέζοι φέρνουν ανταγωνιστές
Κατά την άποψή του η αγορά από την κινεζική Cosco του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) προσελκύει και άλλους ξένους επενδυτές στον τομέα μεταφορών της Ελλάδας. “Η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή, αναφορικά με τις μεταφορές, της Κίνας, η οποία θέλει ένα άνοιγμα στη Δύση και βλέπει την Ελλάδα ως γέφυρα”, δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας: “Οι μεταφορές είναι ανταγωνιστικός τομέας και η κινεζική παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά δημιουργεί την ανάγκη και σε άλλους να έχουν παρουσία στην Ελλάδα”.
Η συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά θα προσελκύσει και άλλες κινεζικές επενδύσεις σχετικές με τον τομέα των μεταφορών, όπως το σχεδιαζόμενο κέντρο υποστήριξης (logistics) στο Θριάσιο, δράσεις για την κρουαζιέρα και επισκευές πλοίων, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο ο έκτος διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο κινδυνεύει με νέα αναβολή (οι δεσμευτικές προσφορές επρόκειτο να κατατεθούν την 1η Αυγούστου) ακόμα και με ακύρωση στην περίπτωση που δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη σημερινή προκήρυξη οι απαιτήσεις των υποψηφίων.
Επόμενη στη σειρά Εγνατία και ΔΕΗ
Το Ταμείο σχεδιάζει να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου το διαγωνισμό για το δικαίωμα λειτουργίας, συντήρησης και εμπορικής αξιοποίησης της Εγνατίας οδού επισήμανε ακόμη ο κ. Πιτσιόρλας. Επίσης αναμένει πως το δημόσιο θα μεταβιβάσει έως το τέλος Ιουλίου στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει.
Η απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της πώλησης (σ.σ.: του 49% των μετοχών) του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ θα συνεχισθεί χωρίς εμπόδια, με την ιταλική εταιρεία Snam να υποβάλλει πιθανόν προσφορά στην αζέρικη Socar για την αγορά ποσοστού 17% έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Η Ελλάδα πρέπει να βρει μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τη Snam και τη Socar για τα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Ένα μεγάλο πρόγραμμα για το 2017 θα είναι η ιδιωτικοποίηση των μαρίνων της Ελλάδας, περιλαμβανομένης αυτής του Αλίμου, που είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο, πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.
Η Ελλάδα αναμένει να επιτύχει τον στόχο του 2016 για έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, με το στόχο για έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018 να είναι εφικτός, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. “Εάν κρίνουμε από φέτος, το Ταμείο και το πρόγραμμά του ήταν το βασικό στοιχείο, για να γίνει πιο θετική η στάση των πιστωτών”, δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον και βοήθησε τη θέση της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους εταίρους της.
Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» της Παρασκευής 22 Ιουλίου 2016

Πηγή: www.seleo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!