Λιου σε Τσίπρα: Στόχος να μειωθεί το ελληνικό χρέος πριν αποχωρήσει ο Ομπάμα


Λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα προσδοκούν οι ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου.

Ο κ. Λιου σημείωσε πως οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους. Ακόμη μετέφερε στον Ελληνα Πρωθυπουργό τι του λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. «Μου λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό».
Επιπλέον, ο κ. Λιού είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, κάνοντας αναφορά στην αβεβαιότητα που προκαλούν στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και το Brexit, οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρα έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη συνεργασίας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI για το ζήτημα της UBS προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Νωτίερα, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου,  ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή.
Τσίπρας: Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας
Δύσκολη περίοδος για την περιοχή. Σε μια περίοδο με βαθειά αστάθειας στην περιοχή, αλλά η Ελλάδα πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δυο παράλληλων κρίσεων της προσφυγικής και της κρίσης χρέους παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Και αυτό δείχνει πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφαση μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας. Την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα.
Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερο από πότε αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μια σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή .

Τζακ Λιου:  Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις 
Χαίρομαι που σε βλέπω στην Αθήνα και σε συγχαίρω για μια πού μεγάλη σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο. Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνώ πολύ ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική που θα λειτουργήσει. Ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά σε όρους κατεύθυνσης για το μέλλον. Το ότι παραμένει η Ελλάδα μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό, το πιστεύω πάντα, γεωπολιτικά και οικονομικά.
Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα τη δυτική Ευρώπη και θα πάω στο G20 και ένα σημείο που θα θέσω εκεί είναι η σημασία οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να  παραμείνουμε προσηλωμένοι στο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία πολιτικών μας για να προωθήσουμε την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο και ανυπομονώ για μια συζήτηση μαζί σου για τις προκλήσεις στην Ελλάδα και να υπομονής να εργαστούμε μαζί.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!