Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Via Egnatia -Από συναυλίες στους Φιλίππους μέχρι καγιάκ στο Νέστο


Εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού, παράδοσης, αθλητισμού και γεύσεων θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πάνω στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ της Via Egnatia.

Το 2o Φεστιβάλ VIA EGNATIA ανοίγει τις πύλες του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας την Πέμπτη, 18 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για να υποδεχθεί την πρώτη εκδήλωση, παρουσίαση –ξενάγηση στην Αρχαία Εγνατία Οδό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Θα ακολουθήσει χορωδιακή εκδήλωση βυζαντινής μουσικής με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα συνεχίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης την Παρασκευή και το Σάββατο, 26-27 Αυγούστου, με αθλητικές δράσεις στον Νέστο ποταμό με καγιάκ και επίδειξη πτήσης με αλεξίπτωτα πλαγιάς, έκθεση ζωγραφικής - φωτογραφίας και συναυλίες με τον Βαγγέλη Δημούδη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ τοπικοί φορείς και σύλλογοι θα χορέψουν και θα μαγειρέψουν παραδοσιακά.
Στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί το πολιτιστικό αντάμωμα από χορευτικούς συλλόγους της Καβάλας, της Δράμας και της Ξάνθης.
Από την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, παίρνει τη σκυτάλη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας με το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για τους μικρούς φίλους στις πηγές Κεφαλάριου Δοξάτου και στην πλατεία. Μετά την εκδήλωση για τη σημασία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, θα ξεκινήσει παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό από τους τοπικούς συλλόγους και εκδήλωση οινο-γευσιγνωσίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου διοργανώνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, το κυνήγι του θησαυρού Via Egnatia, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Αρχαία και Σύγχρονη Εγνατία Οδός, επίδειξη πολεμικών βυζαντινών τεχνών και μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Stavento».
Την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο πιο καλοδιατηρημένο τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και από την Τραϊανούπολη θα ξεκινήσει το «Via Egnatia Run», ένας αγώνας δρόμου 16 χιλιομέτρων ως ταυτότητα και σημείο αναφοράς του «VIA EGNATIA», ενώ στη Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθούν δύο μουσικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά δρώμενα με γκάιντες και χορωδιακή συναυλία με βυζαντινούς ύμνους σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τις τριήμερες γιορτές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Η Λευκή Νύχτα είναι η γιορτή των εμπορικών καταστημάτων και των καταναλωτών που θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της Κομοτηνής από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα.
Στο Βυζαντινό Φρούριο το ίδιο βράδυ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Εργασίες περαίωσης και ανάδειξης του Κάστρου της Κομοτηνής», καθώς και η κεντρική συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου.
Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, μετά την ξενάγηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα ξεκινήσει μια ξεχωριστή δράση ποικίλων εκδηλώσεων από τα στέκια όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και θα καταλήξει με το χορευτικό αντάμωμα «Τι τρανός χορός θα γένει» στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, με εκδήλωση – συζήτηση για την Αρχαία Εγνατία Οδό σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στη Λέσχη Κομοτηναίων, ενώ στην κεντρική πλατεία θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα «Synergia στη Ροδόπη» από το κίνημα «καταναλώνω ό,τι παράγω».
Το Φεστιβάλ Via Egnatia διοργανώνεται για την ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής της αρχαίας Via Egnatia και της παράλληλης της, σύγχρονης Eγνατίας Οδού, που έχουν ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!