Η ταινία ‘’Ουζερί Τσιτσάνης’’ από το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη στο Θερινό Σινέ Τζένη Καρέζη έως τις 21 Αυγούστου




- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -

Η ταινία ‘’Ουζερί Τσιτσάνης’’ από το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
στο Θερινό Σινέ Τζένη Καρέζη έως τις 21 Αυγούστου


Οι προβολές στο θερινό Τζένη Καρέζη Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά συνεχίζονται από την Δευτέρα 15 έως και την Κυριακή 21 Αυγούστου και ώρα προβολής 21.00, με την ταινία ‘’Ουζερί Τσιτσάνης’’ (Δεκέμβριος του 2015 στις αίθουσες της πόλης) από το ομώνυμο βιβλίο του σπουδαίου λογοτέχνη και δημοσιογράφου Γιώργου Σκαμπαρδώνη.
Η ταινία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Η περιπετειώδης ιστορία αγάπης, παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς και τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

Από το ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει γράψει τα βιβλία Μάτι φώσφορο, Κουμάντο γερό, Η ψίχα της μεταλαβιάς, Η Στενωπός των Υφασμάτων, Ακριανή λωρίδα, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Σαββάτο απόγευμα, Γερνάω επιτυχώς, Ουζερί Τσιτσάνης, Επί ψύλλου κρεμάμενος, Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας και Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το εκπληκτικό μυθιστόρημά Υπουργός Νύχτας από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Tο βιβλίο του Η Στενωπός των Υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το Επί ψύλλου κρεμάμενος με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω 2004.
Τα μυθιστορήματά του Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το «Με τα παιδιά της πιάτσας» (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ-3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο «Ιπεκτσί»), Τάμαριξ, Χίλια Δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο «European Newspaperdesign Awards 2000») και Επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.
To 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «Πέτρος Χάρης» για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη).
Γράφει ό ίδιος:
‘’Γεννήθηκα το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα μεταξύ Χαριλάου και Βούλγαρη , δίπλα στη γειτονιά όπου μεγάλωσε και η Ζωή Σαμαρά, γυναίκα του Τσιτσάνη, κι όπου για ένα διάστημα έζησε κι ο συνθέτης. Περπατώ ακόμα στα ίδια χώματα. Μια συννεφιασμένη Κυριακή του 1993 μου γίνεται έμμονη ιδέα να μπω, για λίγες σελίδες, στην ψυχή του κουνιάδου του Βασίλη Τσιτσάνη, Αντρέα Σαμαρά, με τον οποίο ο συνθέτης ανοίγει το 1942 ένα ουζερί, στην οδό Παύλου Μελά 22, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – δεν ζούσα τότε για να είμαι στην παρέα τους: μέρες γερμανικής κατοχής, αντίστασης, εμφυλίου, εξόντωσης των Εβραίων, πείνας και μέσα σ’ όλα αυτά ο Τσιτσάνης να γράφει τα καλύτερα τραγούδια του. Το Ουζερί Τσιτσάνης δουλεύει ακριβώς στη δίνη της καταιγίδας, κόντρα και ταυτόχρονα έξω απ’ αυτήν, και συνεχίζει, μετά τη φυγή του συνθέτη στην Αθήνα το ’46, να ζει θρυλικά μέσα στο μυαλό μου, σε διάφορες παραλλαγές. Η ιστορία, επομένως, που ακολουθεί είναι τόσο πραγματική και τόσο φανταστική όσο κι ο τεκές του Σιδέρη και τα περιγιάλια της Παραγουάης του Τσιτσάνη – της δικής του Παραγουάης...’’

Σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη
Ο Μανούσος Μανουσάκης σπούδασε στο London Film School και από τότε έχει αναπτύξει μια μακρά και επιτυχημένη σταδιοδρομία. Έχει σκηνοθετήσει: 4 μεγάλου μήκους ταινίες, 11 θεατρικές παραστάσεις, 10 τηλεταινίες και 20 εβδομαδιαίες τηλεοπτικές σειρές. Έχει τιμηθεί με Βραβείο Καλύτερης Κινηματογράφησης στο φεστιβάλ του Σικάγο, Βραβείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Griffoni Film Festival Italy και Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη μήκους ταινία του «Η Σκιάχτρα». Όλες οι τηλεοπτικές σειρές του έχουν σημειώσει πολύ ψηλές τηλεθεάσεις, ενώ έχουν βραβευτεί με βραβείο σκηνοθεσίας και τρεις φορές βραβείο Αγαπημένης Σειράς του Κοινού.

Οι συντελεστές
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλα – Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Καβουκίδη, Μιχάλης Αεράκης.

ΣΚΗΝΙΚΑ: Αντώνης Χαλκιάς
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άννα Μαχαιριανάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ: Θέμης Καραμουρατίδης
ΜΟΝΤΑΖ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κωστής Γκίκας
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Μανώλης Μανουσάκης
ΜΙΞΑΖ: STUDIO 19 – Κώστας Μπώκος
ΗΧΟΣ: Δημήτρης Αθανασόπουλος
ΣΕΝΑΡΙΟ: Βασίλης Σπηλιόπουλος – Άντα Γκουρμπαλή – Μανούσος Μανουσάκης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μαρία Μανουσάκη – Γιώργος Παπαδάτος
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μανούσος Μανουσάκης


Η ‘’Ζωούπολη’’ μέχρι την Κυριακή 14 Αυγούστου
Συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 14 Αυγούστου, η προβολή της μοναδικής παιδικής ταινίας ‘’Ζωούπολη’’ που μας ξεναγεί σε έναν απίστευτο κόσμο ο οποίος φιλοξενεί απολαυστικούς χαρακτήρες και τα πιο εντυπωσιακά τοπία που έχουμε δει, συγκεντρωμένα σε μία ταινία κινουμένων σχεδίων. Η ταινία παρακολουθεί την περιπέτεια της Τζούντι, ενός λαγού που θέλει να γίνει αστυνομικός, αλλά και του διασκεδαστικού περίγυρου της, o οποίος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο καθένας (και ειδικά η μικρόσωμη Τζούντι) μπορεί να γίνει αυτό που θέλει.
Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι Byron Howard (Μαλλιά Κουβάρια), Rich Moore (Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα) και Jared Bush (Οι Υπερέξι), τρεις από τους πιο έμπειρους στο κινούμενο σχέδιο δημιουργούς. Ετοιμαστείτε να μάθετε πώς μιλάνε, ντύνονται, μετακινούνται και λύνουν τις υποθέσεις τους οι κάτοικοι μιας πολύβουης μεγαλούπολης που ανήκει αποκλειστικά στα ζώα!

Ελεύθερη είσοδος και με αντίτιμο αγάπης είδη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά
Οι φίλοι του θερινού κινηματογράφου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στο μοναδικό περιβάλλον του Δημοτικού σινεμά Τζένη Καρέζη το ιδιαίτερα προσεγμένο πρόγραμμα ταινιών έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016 και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο και μοναδικό αντίτιμο αγάπης, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, παιχνίδια, είδη υγιεινής και προσωπικής φροντίδας για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Παύλου Μελά.

Λίγα λόγια για το ΄΄Τζένη Καρέζη΄΄
Το θερινό σινεμά ΄΄Τζένη Καρέζη΄΄ βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία στην Πολίχνη, κυκλωμένο από ένα υπέροχο κομμάτι πρασίνου, όπου το γιασεμί και το αγιόκλημα αναβλύζουν νοσταλγία άλλων εποχών. Κάτω από το φως των αστεριών και το καλοκαιρινό φεγγάρι, τα μικρά παιδιά μπορούν να απολαύσουν παιδικές ταινίες, ενώ οι μεγάλοι μπορούν να αναπολήσουν ευχάριστα τα χρόνια που έτρεχαν με τα κοντά τους παντελονάκια πάνω στο χώμα και το χαλίκι για να απολαύσουν τους αστέρες της μεγάλης οθόνης.
Βρίσκεται στις οδούς Μαυρομιχάλη και Φιλίππου, στο Πάρκο Κρύας Βρύσης Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά.
Από φέτος ο κινηματογράφος μπαίνει δυναμικά στον ψηφιακό κόσμο με σύγχρονο ψηφιακό σύστημα προβολής των ταινιών που θα μας χαρίσει υψηλής ποιότητας εικόνα και την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ/ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (Ώρα προβολής 21.00)

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 14/8 ΖΩΟΥΠΟΛΗ (παιδική)

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 21/8 ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 28/8 CREED Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ (Ώρα προβολής 20.30)

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 /8 – ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ (παιδική)

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/9 – ΚΥΡΙΑΚΗ 11/9 ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ


Πληροφορίες

Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού

2313302 833, 835, 936


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!