Φωτιά στη Χίο: Συγκλονιστικό βίντεο από την εκκένωση χωριού -Σε σοβαρή κατάσταση 64χρονη [βίντεο]

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στη Χίο, σε δασική περιοχή ανάμεσα στα χωριά Σιδηρούντα, Κατάβαση και Μάναγρος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε πως η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Σιδηρούντα με συνέπεια τον τραυματισμό των έξι πολιτών.

Οι τέσσερις μεταφέρθηκαν με ελαφριά εγκαύματα στο νοσοκομείο, ενώ οι δυο γυναίκες παραμένουν σύμφωνα με την διοικητή του νοσοκομείου και νοσηλεύονται. Μια 64χρονη γυναίκα έχει υποστεί 70% εγκαύματα και αναμένεται να μεταφερθεί με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης η φωτιά στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας ενώ μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ανύπαρκτο νερό, θυελλώδεις άνεμοι

Παρότι οι κάτοικοι έμειναν στις αυλές τους για να δώσουν μάχη με της φλόγες, τελικά η κίνηση αυτή αποδείχθηκε δώρο-άδωρο. Οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με την έλλειψη νερού στο χωριό είχαν σαν αποτέλεσμα η πίεση στις βρύσες να μην αρκεί ούτε για πότισμα. «Μας δίνουν δύο ώρες νερό μόνο κάθε πρωί. Με τι να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες», έλεγαν και ξανάλεγαν οι απογοητευμένοι κάτοικοι που έβλεπαν τις φλόγες να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών τους.

Οι καταστροφές

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εξωτερικές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια, σοβαρότερες μία οικία και μία αγρικοικία ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα όχημα.

Άγνωστο Αντικείμενο
Η φωτιά έκαψε θάμνους και αραιές καλλιέργειες που είχαν ξανακαεί το 2012 και αυτή την στιγμή κατευθύνεται προς τα νότια. 

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 28 εθελοντές και 5 ιδιωτικά βυτιοφόρα. 

Με το πρώτο φως της ημέρας και συγκεκριμένα στις 06:30 δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Kamov επιχειρούν από αέρος στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς από Σιδηρούντα προς Μετόχι. 

Να σημειωθεί ότι μόλις το μεσημέρι ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ήταν στο νησί για την αντιμετώπιση των καταστροφών της προηγούμενης πυρκαγιάς. Η περιοχή της Σιδηρούντας και ο Προβατάς είναι από τους ελάχιστους δασικούς πυρήνες πρασίνου που έχουν απομείνει στο νησί.

Η κατάσταση αυτή την ώρα

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες από το politischios.gr αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 09:30 η κατάσταση στο μέτωπο περιμετρικά της Σιδηρούντας είναι καλύτερη. Το πρόβλημα εστιάζεται ανάμεσα στις περιοχές Σιδηρούντα- Μετόχι καθώς οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Στα δύο ελικόπτερα τύπου Kamov προστέθηκε κι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook. Τα Canadair επιχείρησαν προσθαλάσσωση χωρίς όμως επιτυχία. 

Πηγή: Politischios.gr


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!