Το σπορ της φοροδιαφυγής έχει μακριά ποδάρια…

Καλό το  σαφάρι η το γιουρούσι κατά της φοροδιαφυγής και τα 48ωρα λουκέτα σε ορισμένα καταστήματα που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες, αλλά όλα κρίνονται εκ του...
αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα μάλλον είναι περιορισμένο και πενιχρό. Κι αυτό έχει να κάνει με μια ολόκληρη νοοτροπία φοροφυγάδων αλλά και πολιτών που παγιώθηκε χρόνια τώρα..

Και εξηγούμαι που το στηρίζω:

1) Ο Νεοέλληνας αν βρει ευκαιρία θα κλέψει. Είναι το D.N.A  του αυτό και έτσι του έμαθαν επί χρόνια.

2)Όπως έμαθε να διορίζεται από το παράθυρο και αυτό το φρόντιζαν οι πολιτικοί  για τα ψηφαλάκια τους ,έτσι έμαθε να μισεί και το Κράτος. Από τη μια να το μισεί αλλά  από την άλλη να θέλει αυτός η τα παιδιά του  να βολευτούν σε αυτό.

3)Έχουμε χρόνια τώρα φοροεισπρακτικό μηχανισμό της πλάκας. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι μισοί εφοριακοί δεν ήξεραν καν να χειριστούν υπολογιστές, φανταστείτε σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Μόνο αφού ήρθαν οι ξένοι πιστωτές υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα τεφτέρια. Μόνο η νέα γενιά των εφοριακών ξεχωρίζει..

4)Οι εφοριακοί δεν δίνουν πεντάρα για τη φοροδιαφυγή ,γιατί είτε πιάσεις τους στόχους είτε όχι παίρνεις τον ίδιο μισθό  με το διπλανό σου ελεγκτή. Με έναν λόγο λείπουν τα κίνητρα.

5)Η παραοικονομία -το χρήμα δηλαδή που διακινείται εκτός πραγματικής οικονομίας- αγγίζει το 40% του ΑΕΠ. Από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης άλλαξαν λίγα. Ακόμη και αθίγγανοι πλανόδιοι πωλητές αλλά και οι ξένοι (Κινέζοι,Αφρικανοί κλπ) που έστησαν καταστήματα σε πόλεις, μας πήραν είδηση και κόβουν ελάχιστες αποδείξεις απλώς για να δικαιολογούν τη δραστηριότητά τους.

6)Οι  πολίτες (εκτός ορισμένων) αδιαφορούν να ζητήσουν αποδείξεις. Κάνουν το παζάρι όπως έμαθαν οι πρόγονοί τους επί Τουρκοκρατίας και ότι κερδίσουν. Ασχέτως αν στο τέλος πληρώσουν οι ίδιοι τα σπασμένα με περισσότερους φόρους.

7)Στο  40%-50% φτάνει η παραβατικότητα σε επιχειρήσεις και μαγαζιά που ελέγχονται. Και τα καινούργια πρόστιμα πάλι δεν θα τους αποθαρρύνουν. Τα κέρδη είναι πολύ περισσότερα.

8)Αν στις Η.Π.Α κάποιοι μπράβοι δεν επέτρεπαν σε άνδρες της IRIS να μην κάνουν έλεγχο θα τους είχαν μπουζουριάσει κατευθείαν στη φυλακή. Και θα είχαν κάνει καλοκαιρινό το μαγαζί. Εδώ όμως γεννήθηκε η Δημοκρατία...

Θάνος Πασχάλης

newpost.gr

Πηγή: nonews-news.blogspot.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!