Πιο κοντά από ποτέ σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Νέα Δημοκρατία


Αντιμέτωπος με την πιο δύσκολη δοκιμασία της ολιγόμηνης θητείας του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και μάλιστα ένα διπλό crash test από το οποίο θα κριθούν πολλά για την πορεία του κόμματος.
Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και των στοιχείων για την οικονομία της περιόδου διακυβέρνησης από τον Κ. Καραμανλή δοκιμάζει τις αντοχές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την άλλη, η προετοιμασία για τη ΔΕΘ και η πρώτη ουσιαστικά «αποκάλυψη» του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ έχει βάλει φωτιά στα νέα γραφεία του κόμματος. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να περάσει δύο κρίσιμους κάβους με τους συνεργάτες του να εκτιμούν ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα «θερμοί» για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι. Δεν αποκλείουν μάλιστα ραγδαίες εξελίξεις και προσφυγή της κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές, γι’ αυτό και φουλάρουν τις μηχανές, μετά τις ολιγοήμερες διακοπές.
Ωστόσο, στη ΝΔ δεν είναι όλα ρόδινα, το αντίθετο μάλιστα. Στο παρασκήνιο σοβεί ένας εσωκομματικός πόλεμος ο οποίος είναι άγνωστο που θα οδηγήσει, με κάποιους να μην αποκλείουν και σενάρια διαγραφών, ακόμη και πρωτοκλασάτων στελεχών. Τις τελευταίες ημέρες πάντως ο πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να επουλώσει τις πληγές δίνοντας έναν «άνεμο ανανέωσης» με την ενίσχυση της επικοινωνιακής ομάδας από νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Η επιλογή του 29χρονου Κ. Κυρανάκη και της 39χρονης Σοφίας Ζαχαράκη έχει ιδιαίτερα ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να καταδείξει ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί με νέους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το παλιό πολιτικό σύστημα και δεν φέρουν τα βάρη του παρελθόντος. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για ριζικές αλλαγές και στους υπόλοιπους τομείς του κόμματος με ανάδειξη νέων προσώπων και ανανέωση των τομεαρχών και γραμματέων.
Πάθη από το παρελθόν

Χαμηλοί τόνοι
«Όχι στην εσωστρέφεια, στην αυτομαστίγωση και σε μια ανώφελη συζήτηση την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα είναι μπροστά μας. Δωράκια αυτοϋπονόμευσης δεν θα κάνουμε στον κ. Τσίπρα, όπως και δεν θα ανεχθούμε ορισμένους να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Αλλωστε, όποιος θέλει να φύγει ας φύγει και θα τον κρίνει ο λαός της Νέας Δημοκρατίας», τονίζουν άνθρωποι που στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη.
Πάντως, στη ΝΔ ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για «εμφύλιο πόλεμο» τον οποίο, όπως λένε οι Προεδρικοί «δεν δημιουργούμε και δεν υποδαυλίζουμε τα πάθη εμείς. Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Κι αυτό ισχύει για όλους», καταλήγουν.
Επανεκκίνηση της χώρας θα υποσχεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ
Στη Θεσσαλονίκη χωρίς παροχές αλλά με «συμφωνία αλήθειας»
«Επανεκκίνηση της Νέας Δημοκρατίας για επανεκκίνηση της χώρας» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στα νέα γραφεία του κόμματος. Με πρώτο κρίσιμο σταθμό την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, θέλουν να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν αφήσει πίσω τις αμαρτίες του παρελθόντος και αποτελούν μια αξιόπιστη λύση εξόδου από την κρίση και αποτροπής της «ολοκληρωτικής καταστροφής που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπα ? Καμμένου», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ αναζητά ένα κατάλληλο μείγμα προτάσεων που θα καταθέσει ο πρόεδρος στη ΔΕΘ. Προτάσεις που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χαρακτηριστούν το «γαλάζιο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αλλά που θα δίνουν τον τόνο της αλλαγής σελίδας για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία παροχολογίας κι ενός ανέξοδου αγώνα υποσχέσεων με τον Αλ. Τσίπρα που θα βρεθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα.
Η στρατηγική της ΝΔ από εδώ και στο εξής είναι διπλή: Αφενός να δείξει στον πολίτη ότι η χώρα πρέπει να σταματήσει να κοιτάζει πίσω κι ότι υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων. Κι αφετέρου να αποδομήσει προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα δείχνοντας στο λαό ότι είναι «ψεύτης, λαϊκιστής και αδύναμος αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί την εξουσία», όπως τονίζουν.
Στο τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ θα παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος και παράλληλα θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι το κόμμα μπορεί να ηγηθεί ενός ευρύτερου συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Ηδη ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι δεν θα γίνει «αντι-Τσίπρας» και δεν θα πάει με «καλάθι γεμάτο υποσχέσεις» αλλά θα προχωρήσει σε «συμφωνία αλήθειας» με το λαό ώστε να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη στο πλαίσιο υλοποιήσιμων προγραμματικών θέσεων κι όχι μιας ακατάσχετης παροχολογίας. Παράλληλα, όμως, θα εντείνει την πολεμική του κατά του κ. Τσίπρα εστιάζοντας και σε θέματα καθημερινότητας όπως η ασφάλεια, το μεταναστευτικό, τα προβλήματα στην υγεία και την παιδεία.
Ανεμος ανανέωσης
Στο παρασκήνιο σοβεί ένας εσωκομματικός πόλεμος ο οποίος είναι άγνωστο που θα οδηγήσει, με κάποιους να μην αποκλείουν και σενάρια διαγραφών, ακόμη και πρωτοκλασάτων στελεχών. Τις τελευταίες ημέρες πάντως ο πρόεδρος του κόμματος επιχείρησε να επουλώσει τις πληγές δίνοντας έναν «άνεμο ανανέωσης» με την ενίσχυση της επικοινωνιακής ομάδας από νέα και άφθαρτα πρόσωπα.
Δωράκια τέλος
«Όχι στην εσωστρέφεια, στην αυτομαστίγωση και σε μια ανώφελη συζήτηση την ώρα που τα πραγματικά προβλήματα είναι μπροστά μας. Δωράκια αυτοϋπονόμευσης δεν θα κάνουμε στον κ. Τσίπρα, τονίζουν άνθρωποι που στηρίζουν τον Κ. Μητσοτάκη.



Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!