Η γέφυρα Ορεσουντ: Το θαύμα της μηχανικής από ψηλά [video]


Η γέφυρα Ορεσουντ συνδέει την Κοπεγχάγη στην Δανία, με την πόλη Μάλμε στη Σουηδία.

Η γέφυρα άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2000, έχει μήκος οκτώ χιλιόμετρα και καταλήγει σε ένα τεχνητό νησί, όπου μετατρέπεται σε τούνελ μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων.
Η μοναδική αυτή γέφυρα, καθώς και το τούνελ, σχεδιάστηκαν από την εταιρεία Cowi, που έχει την έδρα της στη Δανία, βασικός αρχιτέκτονας ήταν ο George Rotne. Η γέφυρα και το τούνελ διασχίζουν το στενό του Όρεσουντ και η διαχείρισή τους γίνεται από κοινού από την Δανία και την Σουηδία, ενώ για την διέλευση της γέφυρας πληρώνονται διόδια.
Η γέφυρα Όρεσουντ είναι καλωδιωτή και διαθέτει δύο πυλώνες ύψους 204 μέτρων, οι οποίοι στηρίζουν το άνοιγμά της, που έχει μήκος 490 μέτρα. Στο άνω επίπεδο της γέφυρας υπάρχει αυτοκινητόδρομος ενώ κάτω από την γέφυρα περνάει σιδηρόδρομος. Τα περισσότερα τμήματα της γέφυρας κατασκευάστηκαν στην στεριά και μεταφέρθηκαν στο σημείο με πλωτούς γερανούς, ενώ οι δύο πυλώνες της κατασκευάστηκαν επί τόπου.
Η γέφυρα και το τούνελ ενώνονται με το τεχνητό νησί Peberholm, το οποίο έχει μετατραπεί σε έναν μικρό παράδεισο με περισσότερα από 500 είδη φυτών και πολλά πουλιά, καθώς και ένα σπάνιο είδος βατράχου.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!