Μαζικοί τάφοι με χιλιάδες θύματα του Ισλαμικού κράτους

Ανάμεσα σε καπνούς και φλόγες, αντηχούσε στα αυτιά του ο ήχος των πυροβολισμών. Ο νεαρός άνδρας κρυμμένος επί ώρες ανάμεσα στους θάμνους, παρακολουθούσε την εκτέλεση των ανδρών της οικογένειας του.

Από την άλλη πλευρά του βουνού, ένας άλλος επιζών, με κιάλια έβλεπε άνδρες από τα γειτονικά χωριά με δεμένα τα χέρια να πυροβολούνται και μετά η μπουλντόζα που περίμενε να γεμίζει τους τάφους με χώμα. Επί έξι ημέρες παρακολουθούσε τους τζιχαντιστές να γεμίζουν τον ένα τάφο μετά τον άλλον με τις σορούς φίλων και συγγενών....

Οι δυο τοποθεσίες του τρόμου στο βουνό Σινζάρ - μεταξύ Συρίας και Ιράκ- κρύβουν έξι ομαδικούς τάφους και τα πτώματα περισσοτέρων των 100 ανθρώπων, ένα αριθμός ενδεικτικός των ομαδικών τάφων που το «Ι.κ.» έχει διασκορπίσει και στις δυο χώρες.  

Με αποκλειστικές συνεντεύξεις, φωτογραφίες και δική του έρευνα το πρακτορείο Associated Press  έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει 72 τέτοιες τοποθεσίες, στην πιο αναλυτική τέτοια μελέτη που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Στη Συρία, το AP έχει τις τοποθεσίες 17 μαζικών τάφων, συμπεριλαμβανομένου και ενός με τις σορούς εκατοντάδων μελών μιας και μόνο φυλής που σχεδόν εξοντώθηκε όταν ο ISIS κατέλαβε την περιοχή.

Για τουλάχιστον 16 από τους τάφους που βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος και που ακόμα είναι πολύ επικίνδυνο να αρχίσει η εκταφή, οι αρχές δεν μπορούν καν να εκτιμήσουν τον αριθμό των νεκρών. 

Σε άλλους- ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε εδάφη που έχουν εγκαταλειφθεί από τους εξτρεμιστές- οι εκτιμήσεις βασίζονται στις μαρτυρίες επιζώντων, την προπαγάνδα του Ισλαμικού κράτους  και τα στοιχεία που μπορεί να αποκαλύψουν δορυφορικές φωτογραφίες.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων που μπορεί να βρίσκονται σε αυτούς τους τάφους είναι σοκαριστικός: από 5.200 έως περισσότεροι από 15.000.

Στο βουνό της επαρχίας Σιντζάρ είναι διάσπαρτοι οι ομαδικοί τάφοι, μερικοί σε περιοχές που έχουν πέσει πάλι στα χέρια των ανταρτών μετά την οπισθοχώρηση του ISIS και την εξόντωση της φυλής των Γεζίντι τον Αύγουστο του 2014.

Αλλοι βρίσκονται σε επικίνδυνα ακόμα εδάφη.   

Οι σοροί του πατέρα, του θείου και των εξαδέλφων του Ταλάλ Μουράτ κείτονται πίσω από τα ερείπια του οικογενειακού αγροκτήματος και θα μείνουν εκεί μέχρι να είναι ασφαλές για τους επιζώντες συγγενείς να επιστρέψουν.  

Από την άλλη πλαγιά του βουνού, ο Ράσο Κασίμ περνάει καθημερινά από τον τάφο που βρίσκονται οι σοροί των δυο γιων του.

Ο δρόμος βρίσκεται σε περιοχή που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό από τους τζιχαντιστές, αλλά και οι πέντε τοποθεσίες των ομαδικών τάφων που βρίσκονται εκεί δεν έχουν ερευνηθεί.

Εχουν περιφραχτεί και αναμένονται τα κονδύλια και η πολιτική βούληση για να γίνει η εκταφή, την ώρα που τα αποδεικτικά στοιχεία «εξαφανίζονται» σιγά-σιγά, μέρα με τη μέρα από τον αέρα και τον καυτό ήλιο. 

«Θέλουμε να πάρουμε τις σορούς από εκεί. Μόνο τα κόκαλα έχουν μείνει. Αλλά μας λένε "Οχι πρέπει να μείνουν εκεί μέχρι να έρθει να κάνει την εκταφή η επιτροπή". Εχουν περάσει δυο χρόνια και κανείς δεν έχει έρθει» είπε ο Κασίμ στο AP.

Ο ISIS δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει τις σφαγές που έχει διαπράξει. Το αντίθετο μάλιστα.

Αλλά το να αποδείξει κανείς αυτό που αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χαρακτηρίσει ως συνεχιζόμενη γενοκτονία και να καταφέρει να απαγγείλει κατηγορίες, γίνεται όλο και πιο δύσκολο όσο οι τάφοι αυτοί καταστρέφονται. 

Και βέβαια υπάρχουν και οι τάφοι, στους οποίους ακόμα δεν υπάρχει πρόσβαση.

Σφαγές έγιναν και σε άλλες περιοχές από από αυτή των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ. 

10 Ιουνίου 2014. Φυλακές Badoush στη Μοσούλη. Οι τζιχαντιστές επέλεξαν τους κρατούμενους με βάση την θρησκεία τους.

Οι Σιίτες υποχρεώθηκαν αν ανέβουν σε φορτηγά που τους οδήγησαν σε κοντινή ερημική τοποθεσία. Εγινε καταμέτρηση τους, όπως είπαν 15 επιζώντες της σφαγής, και μετά υποχρεώθηκαν να γονατίσουν στην άκρη μιας ρεματιάς.

«Εγώ ήμουν ο αριθμός 43. Μετά τους άκουσα να λένε "615" και μετά ένας από τους ενόπλους είπε "Θα φάμε καλά απόψε". Ενας άλλος από πίσω μας ρώτησε: "Είστε έτοιμοι;" και κάποιος απάντησε "Ναι". Αρχισαν να μας πυροβολούν με πολυβόλο από την αρχή της σειράς...» είπε ένας από τους επιζώντες στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο άνθρωπος- γνωστός με τα αρχικά A.S. επέζησε παριστάνοντας τον νεκρό κάτω από τις σορούς των υπολοίπων.

Με βάση αυτή τη μαρτυρία η AllSource Analysis μελέτησε δορυφορική φωτογραφία από τις 17 Ιουλίου 2014 που φαίνεται να έδειχνε τη τοποθεσία μεταξύ της σιδηροδρομικής γραμμής και της κεντρικής οδικής αρτηρίας έξω από τη Μοσούλη.

Οι σοροί πιστεύεται ότι στοιβάχτηκαν η μια δίπλα στην άλλη, σαν «σαρδέλες», σε μια έκταση, που από την μια άκρη έως την άλλη είναι όσο δυο γήπεδα ποδοσφαίρου

Το χώμα φαίνεται σκαμμένο και τα σημάδια από τις ρόδες των φορτηγών  μαρτυρούν το σημείο της σφαγής, σύμφωνα με τις αποκλειστικές φωτογραφίες του AP από την AllSource Analysis.

Σχεδόν όλες οι περιοχές που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο του ISIS κρύβουν μαζικούς τάφους, αναφέρει το AP, όπως αυτός που βρέθηκε κοντά στο γήπεδο του Ραμάντι. Οι περισσότεροι είναι εύκολοι να εντοπιστούν, καλυμμένοι μόνο με λίγο χώμα.

«Δεν προσπαθούν να καλύψουν τα εγκλήματα τους», λέει ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στο Κουρδιστάν, Σιρουάν Τζαλάλ. «Αποκεφαλίζουν, πυροβολούν, τους πατάνε με αυτοκίνητα, τους σκοτώνουν με όλες τις τεχνικές και τους τρόπους και δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν». 

Από τους 72 μαζικούς τάφους που έχουν καταγραφεί, ο μικρότερος περιέχει τρεις σορούς και ο μεγαλύτερος πιστεύεται ότι περιέχει χιλιάδες, αν και κανένας δεν μπορεί να το πει αυτό με βεβαιότητα ακόμα. 

Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ι.κ. τον Ιούνιο του 2014 δείχνει Ιρακινούς αιχμαλώτους στο Τικρίτ λίγο πριν εκτελεστούν. Οι σοροί τους πιστεύεται ότι βρίσκονται σε έναν από αυτούς τους ομαδικούς τάφους. 

Στη βόρεια πλευρά της οροσειράς στο Σιντζάρ, υπάρχουν πέντε τοποθεσίες με ομαδικούς τάφους.

Εκεί έχουν ταφεί οι άνδρες του χωριού Χαρντάν, που εκτελέστηκαν στην επίθεση που έκανε ο ISIS τον Αύγουστο του 2014.

Ο Αρκάν Κασέμ ήταν μάρτυρας εκείνης της σφαγής. Ολοι οι κάτοικοι από το χωριό του, το Γκουρμίζ, λίγο πιο πάνω στην κορυφή της πλαγιάς όλοι έφυγαν όταν εμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές αναζητώντας καταφύγιο στην κορυφή του βουνού.

Ο Αρκάν όμως και άλλοι εννέα επέστρεψαν με ελαφρύ οπλισμό για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους.  

Αντ'αυτού το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν είναι να παρακολουθούν ανήμποροι τις σφαγές.

Σύμφωνα με τον Αρκάν, οι ένοπλοι έστησαν οδοφράγματα, εμποδίζοντας τους κατοίκους να φύγουν.

Πήραν τις γυναίκες και τα παιδιά. Και μετά άρισαν οι εκτελέσεις.

Την πρώτη νύχτα έστησαν στην γραμμή άνδρες με δεμένα τα χέρια υπό τα φώτα μιας μπουλντόζας, σε απόσταση λιγότερη από ένα χιλιόμετρα από το Γκουρμίζ.

Τους εκτέλεσαν και η μπουλντόζα σκέπασε τις σορούς με χώμα.

Τις επόμενες έξι ημέρες το ίδιο φρικτό σκηνικό επαναλήφθηκε τρεις φορές.

Οταν ο ISIS εγκατέλειψε την περιοχή ο Αρκάν επέστρεψε στο σημείο.

Οπως έχει καταγραφεί από την οργάνωση Yazda που έχει χαρτογραφήσει τα σημεία των σφαγών στο βουνό Σιντζάρ, οι τάφοι σχηματίζουν σχεδόν ένα πεντάγωνο που παραμένει έως σήμερα, ως επί το πλείστον απροστάτευτο.

«Είναι πολλοί οι γνωστοί που που βρίσκονται θαμμένοι εδώ» λέει ο Αρκάν. «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να περνάω από το σημείο κάθε μέρα».

Οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της Συρίας παραμένουν μυστήρια. Οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες μαζικοί τάφοι στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ISIS και που θα μπορέσουν να ερευνηθούν όταν σταματήσουν οι μάχες. Μέχρι τότε όμως εκφράζουν φόβους, ότι οι προσπάθειες να καταγραφούν οι τάφοι και να γίνει εκταφή και ταυτοποίηση των σορών θα είναι πολύ πιο δύσκολες.   

Δουλεύοντας πίσω από τις γραμμές του ISIS, πολλοί ντόπιοι έχουν εντοπίσει ομαδικούς τάφους και έχουν αρχίσει σε ορισμένους την εκταφή. Οι χειρότεροι έχουν βρεθεί μέχρι τώρα στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.

Εκεί 400 μέλη της φυλής Shueitatβρέθηκαν σε ένα μόνο τάφο. Περίπου 1.000 μέλη της ίδιας φυλής πιστεύεται ότι έχουν σφαγιαστεί από τους εξτρεμιστές όταν ο ISIS κατέλαβε την περιοχή.

Στη δε Ράκα έχουν εντοπιστεί σε επτά μεγάλους λάκκους 160 Σύροι στρατιώτες που εκτελέστηκαν όταν ο ISIS κατέλαβε το στρατόπεδο τους. 

Μέχρι στιγμής από την έρευνα του AP έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 17 σημεία πιθανής ομαδικής ταφής σε επαρχίες της Συρίας που βρίσκονται ακόμα υπό τον έλεγχο του ISIS.

«Και αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό των μαζικών τάφων που πιστεύουμε ότι θα βρεθούν στο μέλλον στη Συρία» λέει ο Ζιάντ Αουάντ, εκδότης μιας διαδικτυακής ενημερωτικής σελίδας στο Ντειρ αλ Ζορ που ονομάζεται «Το Μάτι της Πόλης».  

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!