Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ στην Αθήνα για το πρόγραμμα...

Σήμα κινδύνουν εκπέμπει το ΔΝΤ για την δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πορεία υλοποίησης των στόχων του προγράμματος. 

Πληροφορίες του...
TheToc από την έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον λένε ότι οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου σε κατ᾽ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την κατάσταση των δημοσιονομικών εσόδων από την είσπραξη των φόρων και διαβλέπουν τον κίνδυνο ενός νέου αδιεξόδου από το φθινόπωρο. Στο Ταμείο θεωρείται μάλλον δεδομένη η αποτυχία στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% που έχει συμφωνήσει η Αθήνα, και ήδη τα πρώτα σενάρια για το από που θα προέλθουν οι νέες περικοπές υπό μορφή αυτοματοποιημένου κόφτη έχουν αρχίσει ήδη να τελούν υπό επεξεργασία. 

Όλα αυτά είναι σημάδια που δείχνουν προς μία και μόνο κατεύθυνση: νέα φοροκαταιγίδα από τον Σεπτέμβριο ως ακόμα μία ανοιχτή ομολογία αποτυχίας την οποία το Ταμείο είχε προδιαγράψει πολλούς μήνες πριν, με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους να αρνούνται να δουν την αλήθεια διαλαλώντας την συνέπειά τους σε προβλέψεις και στόχους που όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύονται ανεκπλήρωτοι. 

Η κίνηση της Κριστίν Λαγκάρντ να πετάξει για ακόμα μία φορά το γάντι στην Αθήνα για την μη επιτυχία των μνημονίων κατά την διάρκεια των τελευταίων έξι ετών καταδεικνύει την σκληρή στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα. Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ έχει βάλει προ πολλού στο στόχαστρο την ελληνική κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι σέρνεται πίσω από ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν πιστεύει πραγματικά, και κατά συνέπεια ότι και το πρόγραμμα αυτό έχει περιορισμένες προοπτικές επιτυχίες. Και κατά το ΔΝΤ, την ευθύνη αν αυτό επιβεβαιωθεί θα φέρει και πάλι η Αθήνα. 
Όλες αυτές τις εξελίξεις θα τις δούμε να ξετυλίγονται σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου όταν η σκληρή πραγματικότητα θα υπερκεράσει την καλοκαιρινή ραστώνη. Πάντως, πιθανός νέος εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος και αποτυχία της Αθήνας να πιάσει τους στόχους, είναι προφανές ότι θα δυσχεράνει έτι περαιτέρω τις ήδη τεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την ώρα που το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν ένα και πολύ ηχηρό: τηρείστε τους στόχους που συμφωνήσατε. 

Το ΔΝΤ στοιχιματίζει ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει. Κι ως εκ τούτου το επικείμενο φθινόπωρο προδιαγράφεται εξίσου θερμό...

thetoc.gr

Πηγή: nonews-news.blogspot.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!