Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Σουηδίας για το όριο... ενηλικίωσης – Εντονη αντίδραση του Τσαβούσογλου


Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας προκάλεσε ένα tweet της σκανδιναβής ΥΠΕΞ Μάργκοτ Γουόλστρομ για το όριο ενηλικίωσης.

Η Σουηδή ΥΠΕΞ τουιτάρισε το εξής: «Η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει το σεξ σε παιδιά 15 ετών πρέπει να ανακληθεί. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη προστασία, όχι λιγότερη, απέναντι σε βία και σεξουαλική κακοποίηση».

Αναφερόταν έτσι σε απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να κατέβει το όριο ενηλικίωσης από τα 18 στα 15 έτη, απόφαση την οποία, το τουρκικό κοινοβούλιο πρέπει σε έξι μήνες, να αποφασίσει αν θα την μετατρέψει ή όχι σε νόμο του κράτους.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για απαρέδεκτη κίνηση που στηρίζεται σε ψευδείς πληροφορίες και χαρακτήρισε "σκανδαλώδες" ένας "υπουργός Εξωτερικών να αναρτά ένα τέτοιο tweet στη βάση λανθασμένων πληροφοριών ή θεωρητικών υποθέσεων".
Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το tweet της υπουργού η οποία, είπε, υποτίθεται πως ενεργεί "με υπεύθυνο τρόπο". Ανακοίνωσε πως ο σουηδός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο του.
"Μια υπουργός δεν πρέπει να προφέρει τέτοια ψέματα", πρόσθεσε. "Ναι στην κριτική, αλλά αυτό είναι συκοφαντία, ψέματα", είπε, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.
Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και πως το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις.
Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα και του υπέβαλε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας, τονίζοντας πως το όριο της ενηλικίωσης παραμένει στα 18.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, σχολίασε επίσης: «Δεν υπάρχει τέτοιο ηλίθιο πράγμα για την Τουρκία και παρακαλούμε να εξετάζετε πιο σοβαρά τα γεγονότα».
Η νόμιμη ηλικία για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι τα 18 έτη, όμως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε τις επικρίσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζει ότι ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!