Τα capital controls «βύθισαν» τις ελληνικές εξαγωγές


Αρνητικές επιπτώσεις είχαν στις ελληνικές εξαγωγές τα capital controls, για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιεύει η «Καθημερινή», η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 11,97 δισ. ευρώ, κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 12 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν 13,02 δισ. ευρώ και σημειώνεται μείωση της τάξεως του 8,1%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 η αξία των εξαγωγών ήταν 13,17 δισ. ευρώ.
Μείωση στην αξία των εξαγωγών παρατηρείται στο φετινό εξάμηνο ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (σ.σ. επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών) κατά 125,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,4%.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών ήταν 2,10 δισ. ευρώ, έναντι 2,25 δισ. του Ιουνίου του 2015 (μείωση 6,6%). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει σημαντικής μείωσης σε πολλούς βασικούς κλάδους: 25,4% στις πρώτες ύλες, 17,7% στα λάδια, 11,4% στα βιομηχανικά προϊόντα, 7% στα χημικά.
Παράλληλα, ανησυχητικό κρίνεται το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν αγορές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες υποχώρησαν τον Ιούνιο του 2016 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015 κατά 14,6%, ενώ υποχώρηση, έστω και οριακή, 0,4%, παρουσίασαν και οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 10,4% προς τις τρίτες χώρες και κατά 1,6% προς τις χώρες της Ε.Ε. Σε επίπεδο εξαμήνου, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται οριακά αυξημένες (0,6%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες εμφατικά μειωμένες (18,2%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. είναι αυξημένες κατά 2,6%, ενώ προς τις τρίτες χώρες μειωμένες κατά 9,2%.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!