Τουρκία: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της Cumhuriyet -«Δεν εμπιστέυομαι την τουρκική δικαιοσύνη»


Ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Τζαν Ντιουντάρ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν πιστεύει πλέον, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στην τουρκική δικαιοσύνη, η οποία θα εξετάσει την έφεση που έχει υποβάλλει σε προηγούμενη καταδικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί εναντίον του στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης δικαστικής υπόθεσης.
Τον Μάιο ο Τζαν Ντιουντάρ είχε καταδικαστεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στον Ντιουντάρ είχε επιτραπεί να είναι ελεύθερος εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου για την υπόθεσή του.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Cumhuriyet ο ίδιος γνωστοποιεί ότι δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, του αφαιρεί το δικαίωμα να έχει μια δίκαιη δίκη.
Ο δημοσιογράφος ανακοινώνει επίσης ότι παραιτείται από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας, στην οποία θα συνεχίσει ωστόσο να γράφει άρθρα γνώμης ως αρθρογράφος.
Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις για μια περίοδο απουσίας δικαίου, σημειώνει ο Τζαν Ντιουντάρ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση για να ελέγξει τη δικαιοσύνη με αυθαίρετο τρόπο.
«Το να δείξω εμπιστοσύνη σε μια τέτοια εξουσία θα ήταν σαν να έβαζα το κεφάλι μου στην λαιμητόμο», προσθέτει στο άρθρο του αυτό που φέρει τον τίτλο «Ήρθε η ώρα να πω αντίο».
«Εφεξής δεν θα αντιμετωπίζουμε τη δικαιοσύνη, αλλά την κυβέρνηση. Κανένα ανώτερο δικαστήριο δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στην απουσία δικαίου που εγκαθιδρύεται», υπογραμμίζει.
«Κατά συνέπεια αποφάσισα να μην παρουσιαστώ ενώπιον της δικαιοσύνης για όσο καιρό θα υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία επιβλήθηκε στις 20 Ιουλίου.
Ο συγγραφέας δημοσιογράφος 
Ο Ντιουντάρ, συγγραφέας πολλών βιβλίων, είχε διοριστεί διευθυντής της Cumhuriyet τον Φεβρουάριο του 2015.
Την ίδια χρονιά το μέσο αυτό ενημέρωσης είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο και ένα σχετικό βίντεο που γνωστοποιούσαν παραδόσεις όπλων την προηγούμενη χρονιά από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.
"Θα το πληρώσουν ακριβά", είχε διαμηνύσει τότε ο πρόεδρος της χώρας Ερντογάν, προσφεύγοντας και προσωπικά κατά του Ντιουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ.
Τουρκία και ελευθερία Τύπου 
Η Τουρκία καταλαμβάνει την 151η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στον πιο πρόσφατο κατάλογο 180 χωρών που κατάρτισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Σύμφωνα την ίδια ώρα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του κύματος διώξεων στο οποίο έχουν προβεί οι αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 273 άνθρωποι.
Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί επίσης κατά 42 δημοσιογράφων, ενώ στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι αρχές έχουν κλείσει περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης που ήταν επικριτικά για την κυβέρνηση.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!