Βόμβα για την Deutsche Bank: Αν ξεσπάσει νέα κρίση θα έχει κεφαλαιακό κενό 19 δισ. ευρώ


Κεφαλαιακό κενό ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μεταξύ 51 ευρωπαϊκών τραπεζών, θα σημειωθεί στην Deutsche Bank σε περίπτωση νέας οικονομικής κρίσης, εκτιμά το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας (ZEW) του Μανχάιμ.

Σε μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον ειδικό στα τραπεζικά θέματα, καθ. Σάσα Στέφεν, το ZEW επισημαίνει ότι μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο κρίσης, θα ήταν δύσκολη με την τρέχουσα πεσμένη τιμή της μετοχής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συνολική αξία της Deutsche Bank στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή, είναι μόλις 17 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Τράπεζα ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του ZEW, επικαλούμενη το αποτέλεσμα των πρόσφατων «stress-test» της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας (ΕΒΑ), «στα οποία δεν διαπιστώθηκε οξεία κεφαλαιακή ανάγκη για την Deutsche Bank».

Το Κέντρο που διενήργησε τη μελέτη εξέτασε συνολικά 51 ευρωπαϊκές τράπεζες, εφαρμόζοντας όμως τις αντίστοιχες μεθόδους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Οι γερμανικές τράπεζες παρουσιάζουν έλλειμμα κεφαλαίων προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που θα είχαν σε περίπτωση νέας κρίσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ZEW, ενώ επισημαίνεται ότι, συνολικά το κεφαλαιακό κενό θα ανερχόταν σε 123 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο κενό αφορά μετά την Deutsche Bank, την Societe Generale με 13 δισεκατομμύρια και την BNP Paribas με 10 δισεκατομμύρια ευρώ. «Οι ΗΠΑ έβγαλαν τα δικά τους συμπεράσματα και έλαβαν τα μέτρα τους για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα τους, ήδη το 2008. Στην Ευρώπη λείπει ακόμη η πολιτική βούληση», τονίζει ο κ. Στέφεν.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!