Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στο Jackson Hole

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Ησυχες μέρες του Αυγούστου» βιώνουν οι διεθνείς αγορές που αναζητούν κατεύθυνση για το Σεπτέμβριο στην σημερινή ομιλία της προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed Τζάνετ Γέλεν στο διεθνές συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ. Αυτή η ακαδημαϊκού χαρακτήρα σύναξη απέκτησε αυξημένο ενδιαφέρον για τις αγορές τα τελευταία χρόνια, καθώς ήταν το βήμα που επέλεξε ο πρώην πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, για να προαναγγείλει τον τρίτο γύρο εκτύπωσης χρήματος (QE3) το καλοκαίρι του 2012. Δυο χρόνια αργότερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έκλεψε την παράσταση από την «οικοδέσποινα» κ. Γέλεν, όταν έστειλε το πρώτο σήμα ότι και η Φρανκφούρτη ετοιμαζόταν να «ανάψει τα πιεστήρια», κάτι που συνέβη τον Μάρτιο του 2015...

Προσδοκίες
Φέτος, ο κ. Ντράγκι θα απουσιάζει από το Jackson Hole (όπως και πέρυσι) και η προσοχή στρέφεται πάλι στην κ. Γέλεν, από την οποία οι επενδυτές περιμένουν ένα σαφές «σήμα» για το πότε η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου, δίνοντας συνέχεια στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 με το ιστορικό liftoff, δηλαδή την αποκόλληση των επιτοκίων από τη ζώνη του μηδέν μετά τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και έκτοτε «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας.

Τις περασμένες ημέρες, αρκετά στελέχη της Fed υιοθέτησαν «επιθετική» ρητορική αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αύξησης επιτοκίων με τα...πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ για παράδειγμα, είπε ότι η Τράπεζα βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει τους στόχους της τόσο όσον αφορά την απασχόληση όσο και τον πληθωρισμό και χθες ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, δήλωσε από το Γουαϊόμινγκ ότι τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων στο ορατό μέλλον ενδυναμώνονται. Εάν η κ. Γέλεν κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος, τότε οι επενδυτές θα δώσουν μεγαλύτερες πιθανότητες στο σενάριο αύξησης επιτοκίων τον επομενο μήνα. Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο να...απογοητευτούν, καθώς είναι πιθανό η επικεφαλής της Fed να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της ενόψει της δημοσίευσης των κρίσιμων στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενός από τους μακροοικονομικούς δείκτες που έχουν βαρύνουσα σημασία για τη Fed. Πολλώ δε μάλλον επειδή, ενώ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το τελευταίο διάστημα (παραγγελίες διαρκών αγαθών, πωλήσεις νέων κατοικιών, αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας) σκιαγραφούν θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία, η απρόσμενη βουτιά του δείκτη PMI για τον κλάδο υπηρεσιών στις 50,9 μονάδες τον Αύγουστο από 51,4 τον Ιούλιο (έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στις 52), θόλωσε τον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, τα στοιχεία του αμερικανικού PMI παραπέμπουν σε ισχνούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 1% και για το τρέχον τρίμηνο και δεν στηρίζουν το σενάριο επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με το 1,2% του β’ τριμήνου που πολλοί υποστηρίζουν. «Τα στοιχεία του PMI καθιστούν μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Σεπτέμβριο μάλλον απίθανη, αλλά δεν αποκλείουν αύξηση τον Δεκέμβριο», λέει ο κ. Γουίλιαμσον. Στην ενδιάμεση σύνοδο της Fed το Νοέμβριο δεν αναμένεται κάποια κίνηση, καθώς θα λάβει χώρα παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ...

Αγορές
Σε αυτό το περιβάλλον, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street κινήθηκαν σταθεροποιητικά, παραμένοντας πάντως κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν προσεγγίσει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Με απώλειες κοντά στο 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης (Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο, Μαδρίτη). Βασικός υπαίτιοι της πτώσης ήταν η αναζωπύρωση των πιέσεων στις ιταλικές τράπεζες και κυρίως η απρόσμενη (και μεγάλη) πτώση του δείκτη Ifo για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία που υποχώρησε στις 106,2 μονάδες τον Αύγουστο (από 108,3 τον Ιούλιο), στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάιο του 2012, όταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βρισκόταν στο ζενίθ της. Οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου απέδωσαν ευθέως την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στο Brexit, αμφισβητώντας τη θέση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει επηρεαστεί ουσιαστικά από το βρετανικό δημοψήφισμα.

 


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!