Δήμος Παύλου Μελά: To Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας ζωντανεύει, Πέμπτη 1 & Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου


To Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας ζωντανεύει,
Πέμπτη 1 & Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

Το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας ζωντανεύει Πέμπτη 1 & Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20.30 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΄΄Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΄΄ του Δήμου Παύλου Μελά, θα φιλοξενήσει
-το Γιάννη Κουλούσια και το μουσικό του σχήμα, που θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έντεχνη, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική
-τις Πλειάδες, φωνητικό σύνολο που θα τραγουδήσουν ηπειρώτικα
τους τοπικούς Πολιτιστικούς συλλόγους:
-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΄΄ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ΄΄
-ΜΙΚΡΑΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΄΄ΟΥΣΑΚ΄΄
-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΄΄ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄
και
-συλλόγους από ΑΡΜΕΝΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΡΩΣΙΑ
που θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς
Ο Δήμος Παύλου Μελά οργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις το μήνα Σεπτέμβριο, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας πετυχημένους θεσμούς και εγκαινιάζοντας πλήθος νέων δράσεων που φιλοδοξούν να εξελιχθούν και να καθιερωθούν.
Το Τμήμα Πολιτισμού οργάνωσε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι – διάχυση του πολιτισμού σε πλατείες, γειτονιές, θέατρα, ανοιχτούς χώρους, εκδηλώσεις που εντάσσονται σε πέντε διαφορετικές θεματικές ενότητες, με έμφαση σε όλα τα είδη μουσικής, το χορό, το θέατρο σκιών, το κουκλοθέατρο, την αφήγηση παραμυθιών, αφιέρωμα στον Πόντο και μια σημαντική συνέργεια με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Καλλιτέχνες που θα εκφραστούν, θα επικοινωνήσουν το έργο τους και θα εκπαιδεύσουν το κοινό.
Ντόπιες δυνάμεις και τοπικές πολιτιστικές συνέργειες αλλά και ενεργοποίηση της εξωστρέφειας, της διαφορετικότητας, μέσα από διεθνείς συναντήσεις και ανταλλαγές με όχημα τον πολιτισμό και εγγυητή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας
Το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας είναι ο πιο σημαντικός πολιτιστικός χώρος της Ευκαρπίας, στην οδό Αγίου Δημητρίου και Κολοκοτρώνη, κοντά στην περιοχή Πλατανάκια και τους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου.
Για τους επισκέπτες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και
με την αστική συγκοινωνία, Γραμμή 38, στάση παλιός παιδικός σταθμός.


O Γιάννης Κουλούσιας μας ταξιδεύει μουσικά με έντεχνη, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική
Μουσικό ταξίδι από το Γιάννη Κουλούσια και το σχήμα του, με έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια, που έχουμε αγαπήσει.
Ο Γιάννης Κουλούσιας, γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου 1980 στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης είναι ένας μουσικός και ερμηνευτής που ασχολείται με την έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική γίνετε σε νηπιακή ηλικία όπου επηρεασμένος από την μεγάλη του αδερφή που μάθαινε κιθάρα, άρχισε να παρακολουθεί μαγεμένος τα μαθήματα μουσικής μαζί της. Επτά ετών απέκτησε την πρώτη του κιθάρα και ξεκινάει μαθήματα στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης όπου αργότερα εντάσσεται στην λαϊκή ορχήστρα του Δήμου. Στην συνέχεια συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Αργότερα ξεκινάει μαθήματα φωνητικής ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μουσικές σπουδές Αρμονίας στο Λυδικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Από ηλικία 15 ετών εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές και καλλιτεχνικά καφέ της Θεσσαλονίκης.
Το 2009 είχε την τύχη και την χαρά να γνωρίσει τον δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτη Χρήστο Χαλκιά και να μαθητεύσει δίπλα του τη βυζαντινή μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι.
Το 2011 δημιουργεί το συγκρότημα Μουσικό Πλήρωμα “Διαδρομές στην Παράδοση” και το Μουσικό Πλήρωμα “Ροκ Έντεχνες Αναζητήσεις” , όπου με τα δυο αυτά μουσικά σχήματα συμμετέχει σε πολιτιστικά μουσικά δρώμενα και φεστιβάλ δήμων και περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας.
Μαζί του εμφανίζονται οι Μαρία Κατέχη (τραγούδι), Λευτέρης Καραντούκης (μπουζούκι), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά) και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (πλήκτρα και θρακιώτικη λύρα).

Πλειάδες: Στα μονοπάτια της παράδοσης, με πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια
Ο αστερισμός των Πλειάδων είναι σήμερα γνωστός ως Πούλια. Για τους αρχαίους, οι Πλειάδες ήταν θεότητες του βουνού, κόρες του τιτάνα Άτλαντα, οι οποίες μετά την τιμωρία του πατέρα τους να κουβαλά στους ώμους του τη γη, αυτοκτόνησαν από τον καημό τους.
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του είναι να συμβάλει, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
Η πολυφωνική παράδοση της Ηπείρου αποτελεί ένα ιδιόμορφο και μοναδικό είδος τραγουδίσματος. Λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, χάνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή η φωνητική παράδοση δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε, και μαζί χάνονται και οι τελευταίοι θεματοφύλακές της. Είναι, όμως, αισιόδοξο το γεγονός ότι πολλοί νέοι δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ηπειρώτικη πολυφωνία και συμμετέχουν σε πολυφωνικά σύνολα. Τα πολυφωνικά τραγούδια έχουν ήχο αρχέγονο, τελετουργικό. Οι συνηχήσεις οδηγούν σε μια εμπειρία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυσταγωγική. Είναι σαν ν' ακούς παραδοσιακή… τζαζ.
Σημειώνει χαρακτηριστικά η Γεωργία Τέντα, μέλος του συγκροτήματος (πηγή: RouaMat.com, Μαρία Γουναρίδου, Οκτώβρης 2013):
΄΄ Όποιος επιλέγει να πορευτεί το ταξίδι της αυτογνωσίας, περνάει από τα μονοπάτια της παράδοσης και μάλιστα όχι μόνον του τόπου του. Η εποχή απαιτεί πια, απ’ όλους μας συνειδητή ανάληψη ευθυνών, δηλαδή αυτογνωσία. Κάπου σφάλαμε κι αποπροσανατολιστήκαμε. Αισθάνομαι ότι η παραδοσιακή μουσική προτείνει τρόπους τρυφερής και ουσιαστικής επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους, μας βοηθά να επανέλθουμε στο κέντρο και στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης ΄΄.
Με σημαντική εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα μέλη των Πλειάδων έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ως Πλειάδες πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Λένα Πετροπούλου, Θεόφιλος Σωτηριάδης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Κώστας Χανής, Εncardia,VIC, Rotting Christ, Γιώργος Γάκης κ.ά.), διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης.
Η συνεργασία τους με τον Κώστα Βόμβολο και τον Κώστα Θεοδώρου διευρύνει τους ορίζοντες της φωνητικής αναζήτησής τους. Για το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου γράφουν κι ερμηνεύουν το 2011 τη μουσική της παράστασης «Berlin Alexanderplatz» του Alfred Döblin, και το 2012 ερμηνεύουν δυο τραγούδια της παράστασης «Ό,τι πιο πολύ ποθείς», σε μουσική Πάρη Παρασχόπουλου, και πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Σταθμοί».
Επελέγησαν κι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην 14η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με «Το πέρασμα».
Τον Μάιο του 2013 οι Swans τις επέλεξαν ως support group στη συναυλία που πραγματοποίησαν στον Μύλο της Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμά τους έχει παρουσιαστεί στην ΕΡΤ-3, στην TV100 και στο κανάλι της Βουλής.
Τον Ιανουάριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd «Περιπλανώμενες Πλειάδες», που περιλαμβάνει δέκα πολυφωνικά ηπειρώτικα κι έναν φωνητικό αυτοσχεδιασμό, και τον Απρίλιο του 2015 το διπλό cd και dvd «Γυναίκες της Πέτρας» από το Μ.Μ.Α. σε συνεργασία με τους encardia.
Πλειάδες είναι οι: Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου.
Πηγές: pleiades.org.gr

Το πρόγραμμα ΄΄Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΄΄

1. Ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη
1.α “Ημέρες λαϊκού πολιτισμού”, Ανοιχτό θέατρο Ευκαρπίας, ώρα 20.30
Πέμπτη 1/9 Συναυλία με έντεχνη, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από το μουσικό σχήμα του Γιάννη Κουλούσια
Παρασκευή 2/9 Παραδοσιακοί χοροί από πολιτιστικούς συλλόγους Ευκαρπίας και συλλόγους από Αρμενία, Γεωργία, Αλβανία, Ρωσία.
Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο “Πλειάδες”

1.β Θέατρο σκιών, ομάδα Γκουρλίτσα, ώρα 20:00
Δευτέρα 5/9 Συνοικία Ανθοκήπων, Πολίχνη
Τρίτη 6/9 Πλατεία Αθ. Κατσιά (Εργατικές κατοικίες), Ευκαρπία
Τετάρτη 7/9 Πάρκο Ρόδων (Πλατεία Τερψιθέας), Σταυρούπολη
Πέμπτη 8/9 Πάρκο Σόλωνος (δίπλα στο Βοτανικό Κήπο), Άνω Ηλιούπολη

1.γ Μουσικές συναυλίες, Πλατεία Ελευθερίας, Άνω Ηλιούπολη, ώρα 21.00
Τετάρτη14/9 Βασίλης Πρατσινάκης - έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα
Δευτέρα 19/9 Νεανικά μουσικά σχήματα συναντιούνται και δημιουργούν μια μουσική γιορτή

2. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται  δυτικά
Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ώρα 21.00 (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο)
Τρίτη 6/9 Ανοιχτή Προβολή της ταινίας ''Φρανκενστάιν Τζούνιορ'' του Μελ Μπρουκς, μια από τις καλύτερες κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


3. "Πατρίδας Αρωθυμία" Μνήμες του Πόντου
Aνοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης, Πολίχνη, ώρα 20.30
Δευτέρα 12/9 Ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννη Λαζαρίδη
Αφιέρωμα στον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη με συμμετοχή του Ανδρέα Κουγιουμτζίδη
Προβολή της ταινίας “Περιμένοντας τα σύννεφα” (Ταμάμα)
Τρίτη 13/9 Συναυλία από το μουσικό σχήμα “Αργατεία” με μουσικές και τραγούδια
από τον Εύξεινο Πόντο

4. “Σσσς .... αρχίζει” Παραμύθια & Ιστορίες
Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ώρα 21.00 (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο)
Παρασκευή 16/9 “Σόου με κούκλες ΤΙΚ-ΝΙΚ”, Αυγή Προγκίδη και μαθήτριες της Σχολής Χορού ΔΗΚΕ «ΙΡΙΣ», Κρουστόφωνο
Σάββατο 17/9 Ανθή Θάνου, Κουκλοθέατρο του ΚΒΘΕ, ΚΙRKO.

5. Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων
Ανοιχτό θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων, Πολίχνη. ώρα 20.30
Σάββατο 24/9 & Κυριακή 25/9
- Plaza ensemble, μουσική από τον Piazzolla έως τον Χατζιδάκι
- Grikanta, τραγούδια της Κάτω Ιταλίας
- Rom Royale, τραγούδια από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο
- Καμεράτα “Αριστοτέλης”, “Ladino Choir” - Χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, "Εν χορώ" - Φωνητικό σύνολο
Σολίστ η Αγγελική Καθαρίου, διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου


Χορηγοί Επικοινωνίας
Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να ευχαριστήσει προκαταβολικά τα είκοσι Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους συνεργάζονται στη διαδικασία στοχευμένης, αποτελεσματικής προώθησης αυτού του καλλιτεχνικού προγράμματος και την προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.
Στη συγκροτημένη προσπάθεια για προβολή των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη 2016 και της ενημέρωσης των πολιτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση αυτών (απολογιστικά), συμμετέχουν:

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 (www.rthess.gr)
THESSNEWS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (www.rthess.gr)
95,8FM (www.webradio.ert.gr)
102 FM  (www.webradio.ert.gr)
TV 100 (www.tv100.gr)
FM 100 (www.fm100.gr)
ΒΕΡΓΙΝΑ TV (www.verginatv.gr)
VORIA (www.voria.gr)
THESTIVAL (www.thestival.gr)
CITYPORTAL (
THINKFREE OPINION MAGAZINE (
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ (www.kulturosupa.gr)
ORA ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (www.orathessaloniki.gr)
AVATONPRESS (www.avatonpress.gr)
BHMA PRESS (www.vimapress.gr)
THESSTIPS (www.thesstips.wordpress.com)
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ (www.dimotikanea.gr)
EK MAGAZINO ΕΥΟΣΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
ΤΡΙΑΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!