Στο κυνήγι των 2,8 δισ. ευρώ UPD

Στην Αθήνα επέστρεψαν σήμερα (Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου) οι εκπρόσωποι των δανειστών για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

Το κουαρτέτο των Θεσμών αποτελείται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), οι οποίοι θα συντάξουν στο τέλος, την «έκθεση συμμόρφωσης». 

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 15.30 μετά το μεσημέρι, με πρώτο θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων: πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

Αύριο, Τρίτη, στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στους Θεσμούς και τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, θα βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια.

Η κυβέρνηση αναμένει πως όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, θα έχουν διευθετηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο, στις αρχές Οκτωβρίου. Συνεπώς, φέρεται εφικτό πως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, ώστε να εκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση

Σημειώνεται πως σημαντικό μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, με το 1,6 δισ. ευρώ που έχει ρίξει μέχρι τώρα στην αγορά (επί συνόλου 1,8 δισ.), φαίνεται να εξασφαλίζει την επόμενη δόση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέστειλαν «ασθενές» μήνυμα στην Αθήνα, να επιταχύνει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας. 'Εχοντας εκπληρώσει λίγες μόνο δράσεις από αυτό το «πακέτο», όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να βάλει «φτερά στα πόδια» προκειμένου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχει περαιώσει το 100% αυτού του «μενού».

Από την πλευρά του, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο υπενθυμίζει το θέμα του χρέους, καλώντας να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα, απάντησε πως πρόκειται για μία αποστολή «τεχνικού» χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα τεθεί, επίσης, επί τάπητος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και αποτελεί «μέρος της συνεχιζόμενης, στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας».

Ωστόσο, η κ. Μπράιτχαρντ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει «λεπτομέρειες» για το περιεχόμενο των συζητήσεων, παραπέποντας στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, για την Ελλάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου MNI, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους:


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!