Στην Εξεταστική Επιτροπή το πόρισμα της ΤτΕ για την Attika Bank

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attika Bank αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες, προκειμένου να εξετάσει αν υπάρχουν στοιχεία που αφορούν δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως συμφώνησαν όλα τα κόμματα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος με την οποία θα ζητά το πόρισμα της που αφορά την αξιολόγηση της Attika Bank για το δανειακό της τμήμα.

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και βουλευτών της αντιπολίτευσης, με την κάθε πλευρά να αμφισβητεί τις προθέσεις και τις αιτιάσεις της άλλης πλευράς.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, προτάθηκε να εξεταστεί το θέμα μετά την κατάθεση του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, και εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το πόρισμα έχει σχέση με δανειοδοτήσεις της Attika Bank, σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταλόγιζαν σκόπιμες καθυστερήσεις.

«Κανείς δεν είπε να μην έρθει το πόρισμα. Ούτε και εκπρόσωπος της Attika Bank. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθει οτιδήποτε και οποιοσδήποτε. Αυτό που δεν θα ήθελα είναι να παρακωλύσουμε το έργο της Επιτροπής με άλλη ατζέντα από αυτήν που ερευνούμε για να ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος.

«Υπάρχουν διαρροές, έχουμε δεδομένα, δεν μπορεί η Επιτροπή μας να λέει δεν αφορούν τα Μέσα Ενημέρωσης», αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε τίποτα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φάμελλου στις αναφορές του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη, για προνομιακές σχέσεις της κυβέρνησης με νέους υπερθεματιστές του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Εσείς που βυθίσατε τη χώρα στη διαπλοκή δεν μπορεί να μιλάτε για διαπλοκή», σχολίασε ο κ. Φάμελλος.

«Μόνο θυμηδία προκαλούν οι αναφορές σας αυτές», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

«Εσείς δεν έπρεπε να μιλάτε. Ντροπή σας. Εσείς λέγατε ψέματα στον ελληνικό λαό. Είπατε καμία αλήθεια;» αντέδρασε ο κ. Σταμάτης.

«Πρέπει να έρθει άμεσα το πόρισμα της ΤτΕ για την «Attika Bank». Υπάρχουν διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Όσο νωρίτερα ρίξει φως η Εξεταστική στις υποψίες και στις φήμες που υπάρχουν τόσο θα ενισχυθεί ο ρόλος και η αξιοπιστία της για το έργο που έχει κληθεί να φέρει σε πέρας», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η Επιτροπή μας θα κάνει τη δουλειά της. Από πλευρά της κυβέρνησης δεν νομίζω ότι υπάρχει διάθεση απόκρυψης», διαβεβαίωσε ο κ. Φάμελλος.

Μέχρι 15 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η έρευνα

Εν τω μεταξύ, μέχρι 15 Οκτωβρίου η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εργασιών της με τα δάνεια των Μέσων Ενημέρωσης για να ανοίξει αμέσως μετά, η συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής συμφώνησαν για το επόμενο χρονικό διάστημα να καλέσουν:

  • Στις 27 Σεπτεμβρίου, τον υπεύθυνο της Τράπεζας Ελλάδος για όλα τα πορίσματα που αφορούν τις δανειοδοτήσεις τραπεζών σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα, και στις 28 του ίδιου μήνα, την υπεύθυνη της ΤτΕ, για την παρακολούθηση όλων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.
  • Στις 4 Οκτωβρίου θα κληθεί να καταθέσει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Ηλίας Προβόπουλος, ενώ στις 11 του ίδιου μήνα, έχει προσκληθεί ο νυν διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας.
  • Για τις 6 και 13 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί για να καταθέσουν κατά σειρά, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΤΕΡ και ο διευθύνων Σύμβουλος του «Mega» Ηλίας Τσίγκας.

Σε εκκρεμότητα μένουν οι καταθέσεις του ιδιοκτήτη του ΑΝΤ1 Θοδωρή Κυριακού, και του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμου Αναστασιάδη.

Ο κ. Κυριακού, με επιστολή του παρακάλεσε να προσδιοριστεί άλλη ημερομηνία, δηλώνοντας αδυναμία να παρουσιαστεί στην Εξεταστική την ερχόμενη Πέμπτη, όπως αρχικά είχε προσδιοριστεί.

Από την πλευρά του, και ο κ. Αναστασιάδης επικαλούμενος απουσία του στο εξωτερικό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να ορίσουν νέα ημερομηνία.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!