Από το Ανοιχτό Θέατρο της Ευκαρπίας ξεκίνησε ο ΄΄Σεπτέμβριος όπως ... Πολιτισμός΄΄ του Δήμου Παύλου Μελά





Από το Ανοιχτό Θέατρο της Ευκαρπίας ξεκίνησε ο ΄΄Σεπτέμβριος όπως ... Πολιτισμός΄΄ του Δήμου Παύλου Μελά

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά ΄΄Σεπτέμβριος όπως ... Πολιτισμός΄΄ με ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό διήμερο που παρουσιάστηκε στο απολύτως ανακαινισμένο Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016.
Την πρώτη μέρα ο Γιάννης Κουλούσιας και μαζί του οι Μαρία Κατέχη (τραγούδι), Λευτέρης Καραντούκης (μπουζούκι), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά) και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου (πλήκτρα και θρακιώτικη λύρα), παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με έντεχνη, παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.
Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων αναβίωσαν οι ημέρες λαϊκού πολιτισμού ΚΑΡΠΙΑ, που αποτελούσαν κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό στην Ευκαρπία πριν τη συνένωση του Καλλικράτη.
Το πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε τον πολιτιστικό χώρο – τοπόσημο του Δήμου Παύλου Μελά, απόλαυσε μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση, τη μουσική, το χορό, τα τραγούδια που εκφράζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κοινοτήτων, την ιστορία τους, τα πολιτισμική τους ταυτότητα, όλα αυτά που αποτελούν σημαντικά στοιχεία συνεκτικότητάς τους.
Το φωνητικό σύνολο Πλειάδες, Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ασημίνα Πάτκου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου τραγούδησαν ηπειρώτικα. Στόχος τους είναι να συμβάλουν, μέσα από την ανάπτυξη έντονης καλλιτεχνικής δράσης, στην προβολή της ελληνόφωνης πολυφωνίας της Ηπείρου, ώστε να αναγνωριστεί η αξία της και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι εκείνοι, που θα μπορέσουν να την υπηρετήσουν και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν στηρίγματα της παράδοσης, διατηρούν και προβάλλουν το λαϊκό πολιτισμό, τον μεταβάλλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό.
Στο ξεκίνημα λοιπόν του πολιτιστικού Σεπτέμβρη συμμετείχαν και χόρεψαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά και σύλλογοι από την Αρμενία και την Αλβανία και συγκεκριμένα:
-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΄΄ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ΄΄
Ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη διάσωση και διατήρηση των ηθών και εθίμων των Βλάχων. Οι Βλάχοι της Ευκαρπίας κατάγονται από τέσσερα βλαχόφωνα χωριά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ
Ιδρύθηκε το 1998, προάγει τον πολιτισμό, προσφέρει βήμα σε νέα παιδιά να εκφραστούν καλλιτεχνικά και επιδιώκει να καλλιεργήσει την αγάπη για την τέχνη και το περιβάλλον.
-ΜΙΚΡΑΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΄΄ΟΥΣΑΚ΄΄
Ιδρύθηκε το 1982 από τους πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ευκαρπία το 1922 μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Διατηρεί τμήματα χορευτικά, χορωδία ενηλίκων, μουσικό εργαστήρι και τμήματα για εκμάθηση κατασκευής χειροποίητου χαλιού.
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΄΄ΕΝΩΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄
Δημιουργήθηκε το 1993 με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών των νέων κατοίκων του οικισμού Εργατικών Κατοικιών του Δήμου Ευκαρπίας. Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στη διάσωση, διάδοση και ανάπτυξη των λαϊκών παραδόσεων.
-ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΜΑΣΚΑΙΝ
Ο Αρμένικος πολιτιστικός σύλλογος Χαμασκάϊν της Αρμένικης κοινότητας Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε με το αρμένικο παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα Μασίς και παρουσίασε χορούς που χορεύονται από δεξιά προς τα αριστερά και το αντίθετο. Χοροί πολεμικοί, του δρόμου, της εργασίας στην ύπαιθρο, της εργασίας στο σπίτι, οι γαμήλιοι και οι χοροί των νεκρών.
-ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΄΄ΠΡΟΟΔΟΣ΄΄
Υπάρχει σαφής διάκριση στη μουσική ανάμεσα στο βορρά και στο νότο της Αλβανίας. Στη βόρεια Αλβανία χαρακτηρίζεται από αυστηρότητα και περιγράφει κατορθώματα ηρώων, ενώ στο νότο ο ήχος είναι πιο χαλαρός, ήπιος και εξαιρετικά γλυκός.

Στις εκδηλώσεις της Ευκαρπίας ήταν παρόντες ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της ΔΚ Ευκαρπίας Γιώργος Ασλανίδης, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Χριστοδούλου, Στέφανος Βάρφης, Παντελής Νιγδέλης, Κώστας Πάντσης, Δημήτρης Αθάνατος, Σάκης Λαζαρίδης, οι εντεταλμένοι Κώστας Στούπας και Δημήτρης Λαλές, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ Στέφανος Γιαννουλίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθανάσιος Κίκης, Αβραάμ Κωτσίδης, Ελένη Χαριζάνη, Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου, Δημήτρης Δεληγιάννης και οι Τοπικοί Σύμβουλοι Ευκαρπίας Αναστασία Γκέσιου, Αθανάσιος Κουκόλης.
Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας
Το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας είναι ο πιο σημαντικός πολιτιστικός χώρος της Ευκαρπίας, στην οδό Αγίου Δημητρίου και Κολοκοτρώνη, κοντά στην περιοχή Πλατανάκια και τους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου.
Για τους επισκέπτες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και
με την αστική συγκοινωνία, Γραμμή 38, στάση παλιός παιδικός σταθμός.


Το υπόλοιπο πρόγραμμα ΄΄Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΄΄
Ο Δήμος Παύλου Μελά οργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις το μήνα Σεπτέμβριο, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας πετυχημένους θεσμούς και εγκαινιάζοντας πλήθος νέων δράσεων που φιλοδοξούν να εξελιχθούν και να καθιερωθούν.
Το Τμήμα Πολιτισμού οργάνωσε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό ταξίδι – διάχυση του πολιτισμού σε πλατείες, γειτονιές, θέατρα, ανοιχτούς χώρους, εκδηλώσεις που εντάσσονται σε πέντε διαφορετικές θεματικές ενότητες, με έμφαση σε όλα τα είδη μουσικής, το χορό, το θέατρο σκιών, το κουκλοθέατρο, την αφήγηση παραμυθιών, αφιέρωμα στον Πόντο και μια σημαντική συνέργεια με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Καλλιτέχνες που θα εκφραστούν, θα επικοινωνήσουν το έργο τους και θα εκπαιδεύσουν το κοινό.
Ντόπιες δυνάμεις και τοπικές πολιτιστικές συνέργειες αλλά και ενεργοποίηση της εξωστρέφειας, της διαφορετικότητας, μέσα από διεθνείς συναντήσεις και ανταλλαγές με όχημα τον πολιτισμό και εγγυητή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

1. Ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη

1.β Θέατρο σκιών, ομάδα Γκουρλίτσα, ώρα 20:00
Δευτέρα 5/9 Συνοικία Ανθοκήπων, Πολίχνη
Τρίτη 6/9 Πλατεία Αθ. Κατσιά (Εργατικές κατοικίες), Ευκαρπία
Τετάρτη 7/9 Πάρκο Ρόδων (Πλατεία Τερψιθέας), Σταυρούπολη
Πέμπτη 8/9 Πάρκο Σόλωνος (δίπλα στο Βοτανικό Κήπο), Άνω Ηλιούπολη

1.γ Μουσικές συναυλίες, Πλατεία Ελευθερίας, Άνω Ηλιούπολη, ώρα 21.00
Τετάρτη14/9 Βασίλης Πρατσινάκης - έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα
Δευτέρα 19/9 Νεανικά μουσικά σχήματα συναντιούνται και δημιουργούν μια μουσική γιορτή

2. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται  δυτικά
Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ώρα 21.00 (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο)
Τρίτη 6/9 Ανοιχτή Προβολή της ταινίας ''Φρανκενστάιν Τζούνιορ'' του Μελ Μπρουκς, μια από τις καλύτερες κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


3. "Πατρίδας Αρωθυμία" Μνήμες του Πόντου
Aνοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης, Πολίχνη, ώρα 20.30
Δευτέρα 12/9 Ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννη Λαζαρίδη
Αφιέρωμα στον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη με συμμετοχή του Ανδρέα Κουγιουμτζίδη
Προβολή της ταινίας “Περιμένοντας τα σύννεφα” (Ταμάμα)
Τρίτη 13/9 Συναυλία από το μουσικό σχήμα “Αργατεία” με μουσικές και τραγούδια
από τον Εύξεινο Πόντο

4. “Σσσς .... αρχίζει” Παραμύθια & Ιστορίες
Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ώρα 19.00 (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο)
Παρασκευή 16/9 “Σόου με κούκλες ΤΙΚ-ΝΙΚ”, Αυγή Προγκίδη και μαθήτριες της Σχολής Χορού ΔΗΚΕ «ΙΡΙΣ», Κρουστόφωνο
Σάββατο 17/9 Ανθή Θάνου, Κουκλοθέατρο του ΚΒΘΕ, ΚΙRKO.

5. Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων
Ανοιχτό θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων, Πολίχνη. ώρα 20.30
Σάββατο 24/9 & Κυριακή 25/9
- Plaza ensemble, μουσική από τον Piazzolla έως τον Χατζιδάκι
- Grikanta, τραγούδια της Κάτω Ιταλίας
- Rom Royale, τραγούδια από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο
- Καμεράτα “Αριστοτέλης”, “Ladino Choir” - Χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, "Εν χορώ" - Φωνητικό σύνολο
Σολίστ η Αγγελική Καθαρίου, διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου


Χορηγοί Επικοινωνίας
Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να ευχαριστήσει προκαταβολικά τα είκοσι Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους συνεργάζονται στη διαδικασία στοχευμένης, αποτελεσματικής προώθησης αυτού του καλλιτεχνικού προγράμματος και την προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.
Στη συγκροτημένη προσπάθεια για προβολή των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη 2016 και της ενημέρωσης των πολιτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση αυτών (απολογιστικά), συμμετέχουν:

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 (www.rthess.gr)
THESSNEWS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (www.rthess.gr)
95,8FM (www.webradio.ert.gr)
102 FM  (www.webradio.ert.gr)
TV 100 (www.tv100.gr)
FM 100 (www.fm100.gr)
ΒΕΡΓΙΝΑ TV (www.verginatv.gr)
VORIA (www.voria.gr)
THESTIVAL (www.thestival.gr)
CITYPORTAL (www.cityportal.gr)
THINKFREE OPINION MAGAZINE (
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ (
ORA ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (www.orathessaloniki.gr)
AVATONPRESS (www.avatonpress.gr)
BHMA PRESS (www.vimapress.gr)
THESSTIPS (www.thesstips.wordpress.com)
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ (www.dimotikanea.gr)
EK MAGAZINO ΕΥΟΣΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
ΤΡΙΑΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


Σύλληψη, προγραμματισμός και υλοποίηση των εκδηλώσεων
Δήμος Παύλου Μελά – Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού
Τριαντάφυλλος Κουρούκλας (Προϊστάμενος Τμήματος Αθλητισμού Πολιτισμού)
Κατερίνα Καλουδοπούλου
Ελένη Χαριτωνίδου
Μαρία Μελίδου
Μάκης Μαριάδης (Τεχνική υποστήριξη)

Δημιουργικά
Φωτεινή (Φένια) Ματσούκα





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!