Νέο «πυρηνικό» επεισόδιο στον πόλεμο της Κορέας

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Την πέμπτη και πιο ισχυρή μέχρι σήμερα δοκιμή ατομικής βόμβας πραγματοποίησε χθες το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από τις μετρήσεις των σεισμογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν στη συγκεκριμένη περιοχή δόνηση με ένταση άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη που είχε καταγραφεί στην τελευταία δοκιμή (4,8-4,9 βαθμοί), τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα δε με την Πιονγιάνγκ, η δοκιμή αυτή συνιστά και μία ποιοτική αναβάθμιση του οπλοστασίου της καθώς, όπως ισχυρίστηκε, έχει πλέον τη δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών κεφαλών με τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς που ήδη διαθέτει.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία σφράγισε την 68η επέτειο από την ίδρυση της επονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και την καταδίκη από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ συμπεριλαμβανομένου, ο οποίος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεών του. Για «καταστροφική απερισκεψία από ένα μανιακό» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκουν-χιε, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα απείλησε με «σοβαρές συνέπειες», που πιθανότατα θα πάρουν τη μορφή νέων κυρώσεων.

Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε, για ακόμη μια φορά, η Κίνα, η οποία είναι ουσιαστικά το μοναδικό στήριγμα που διαθέτει ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ-ουν. Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο, η νέα δοκιμή καταδικάζεται και χαρακτηρίζεται ως «λάδι στη φωτιά» των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή της Άπω Ανατολής, ενώ γίνεται λόγος και για «διπλωματική διαμαρτυρία» προς τη γειτονική χώρα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ασκείται κριτική στη Νότιο Κορέα και τους δικούς της «προστάτες», τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες επιρρίπτεται ουσιαστικά η ευθύνη για την πυρηνική δοκιμή των Βορειοκορεατών. «Σχετικά πρόσφατα, η Νότιος Κορέα αγνόησε την έντονη αντίθεση των γειτονικών της χωρών και προχώρησε στην ανάπτυξη του (αντιπυραυλικού) συστήματος THAAD, σε μια ενέργεια δηλαδή η οποία είναι διαμετρικά αντίθετη στις προσπάθειες να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Χερσόνησο, ενώ παράλληλα διαταράσσεται η στρατηγική ισορροπία δυνάμεων στην περιφέρεια και αυξάνονται οι εντάσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η χθεσινή εξέλιξη σημειώθηκε σε μία περίοδο κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα «παιχνίδια πολέμου» που διεξάγονται εκεί, τα οποία η Ιαπωνία και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ερμηνεύουν ως προσπάθεια της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της.

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία ανησυχεί ιδιαιτέρως τους αναλυτές και τους πολιτικούς παρατηρητές, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν είναι δύσκολο -τουναντίον- να προκληθεί ένα «θερμό επεισόδιο» με ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες συνέπειες.

Πάντως, ειδικά όσον αφορά τη Βόρειο Κορέα και την αντιμετώπιση της απειλής που προέρχεται από εκεί, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για να ασκηθεί πίεση στον «μανιακό» Κιμ, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε δραματικά τις πιθανότητες ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Προφανώς, αυτό το γνωρίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ...

Το προφίλ της Β. Κορέας

ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ-ΟΥΝ
Ενας χρήσιμος και επικίνδυνος «ηλίθιος»

«Χοντρός Κιμ ο Τρίτος» είναι ένα από τα συνήθη προσωνύμια που αποδίδονται στον 34χρονο δικτάτορα της Βορείου Κορέας στα (ελεγχόμενα από το κράτος...) μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, το τρίτο κατά σειρά μέλος της οικογένειας των «ημιθέων» η οποία κρατά τα ηνία της χώρας από την ίδρυσή της, το 1948, εξοντώνοντας χωρίς οίκτο οποιονδήποτε τολμήσει να διατυπώσει αμφιβολίες ή υποπέσει σε ενέργειες, δηλώσεις ή... μορφασμούς που μπορούν να θεωρηθούν δυνάμει απειλή για το καθεστώς.

Όλα δείχνουν πως ο Κιμ Γιονγκ-ουν δεν είναι ιδιαιτέρως συμπαθής στο Πεκίνο, ούτε όμως και τη Μόσχα, με την οποία επίσης διατηρεί ανοιχτούς διαύλους. Ωστόσο, γνωρίζει καλά ότι είναι ένας χρήσιμος όσο και επικίνδυνος «ηλίθιος», τόσο για τους Κινέζους όσο και για τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν πολλά να χωρίσουν με τους Αμερικανούς και, για να πετύχουν τους στόχους τους, μπορούν να αξιοποιήσουν ανά πάσα στιγμή το χαρτί της Β. Κορέας και της δυνατότητάς τους να την πείσουν να μην κάνει καμιά τρέλα...


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!