Αναζητώντας κοινή συνισταμένη στην Μπρατισλάβα

Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα βρεθούν την Παρασκευή οι 27 (απουσιάζει η Βρετανία) ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία άτυπη μεν κρίσιμη δε Σύνοδο για το μέλλον της Ευρώπης. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επαφές μεταξύ των ηγετών, συνεδριάσεις ομάδων χωρών, πολλές ανακοινώσεις και σκληρή κριτική. Στην Μπρατισλάβα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν ένα κοινό σχέδιο για την ΕΕ.

Λίγες ώρες πριν τις επαφές στη Σλοβακία η Άνγκελα Μέρκελ μετέβη στο Παρίσι για να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ και να προσδιορίσουν τις κοινές τους προτεραιότητες. Το ραντεβού αυτό έγινε μία σχεδόν εβδομάδα μετά τη Σύνοδο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο και προκάλεσε αντιδράσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν πως κοινή τους προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται να προτείνουν τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών αρχηγείων της ΕΕ, από τα οποία θα μπορούσαν να διατίθενται άμεσα στρατεύματα, ιδέα στην οποία διαφωνούσε παραδοσιακά η, απούσα πλέον, Βρετανία.

Έκανε λόγο για «νέες δυνατότητες στην άμυνα και δυνάμεις που μπορούν να αναπτυχθούν και εκτός Ευρώπης».

Και οι δύο επέμειναν ότι υπάρχει ανάγκη να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα και να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της μετανάστευσης. 

Άλλες προτεραιότητες πάνω στις οποίες συμφώνησαν είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες και πράσινη ενέργεια.

«Πρέπει να δώσουμε στους Ευρωπαίους ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς μπορεί να είναι το μέλλον» δήλωσε ο Ολάντ με την Α. Μέρκελ να τονίζει ότι χρειάζεται μια Σύνοδος η οποία να «συζητήσει για τις ανησυχίες των πολιτών, τις ελπίδες, τις ευχές και να είναι την ίδια στιγμή ρεαλιστική»

«Υπάρχει βούληση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, όπως είδαμε και από τις συζητήσεις πριν τη Σύνοδο, να εργαστούμε πιο συνεκτικά και πιο γρήγορα» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Πριν μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα η Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο της εκτενούς συζήτησης (σ.σ. διήρκεσε 45 λεπτά) βρέθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη (ασφάλεια, οικονομία, προσφυγική κρίση), με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλύει τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών

Χωρών της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα.

Οι δύο ηγέτες εκτίμησαν ότι η σύνοδος των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. αποτελεί θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., ενώ συμφώνησαν ότι στο προσφυγικό υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου με επιπλέον προσωπικό, καθώς και επιτάχυνσης της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

Οι 27 της ΕΕ θα συναντηθούν στη Μπρατισλάβα με την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, δείχνει πιο διχασμένη από ποτέ, όπως αναδείχθηκε και από τις προτάσεις που έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις δηλώσεις του.

Στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η ΕΕ εμφανίζεται ακόμη πιο διχασμένη, καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες που ζητούν πιο σκληρή γραμμή από την Ένωση και περισσότερα μέτρα στα εξωτερικά της σύνορα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!