Θ Καράογλου: Οχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για τη Μακεδονία και τη Θράκη


Θεσσαλονίκη, 06 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ»

Με αφορμή την απροθυμία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενεργοποιήσει τη συμφωνία του 2014 για την παραχώρηση έκτασης 60 στρεμμάτων στη Θέρμη, προκειμένου να δημιουργηθεί ο πρώτος θύλακας της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ο Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεδομένου ότι για την εμμονική Αριστερά που εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας λέξεις όπως “ανάπτυξη” και “καινοτομία” είναι απαγορευμένες, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απρόθυμη να ενεργοποιήσει μια συμφωνία η οποία θα καταστήσει τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Αντίθετα, επιλέγει συνειδητά να αφήσει τη Ζώνη Καινοτομίας χωρίς… καινοτομία και τον φορέα, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες θα δρούσε ως εφαλτήριο εφαρμογής ενός νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που θα συνέδεε την έρευνα με την καινοτομία και την παραγωγή, να διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο άνευ αντικειμένου.
Καλώ, λοιπόν, τα αρμόδια Υπουργεία να βάλουν ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου και να ενεργοποιήσουν άμεσα τη συμφωνία που έχει υπογραφεί πριν από δυο χρόνια, διότι η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να υπομείνει άλλες χαμένες ευκαιρίες.
Η ενεργοποίηση της συμφωνίας για τον πρώτο θύλακα της Ζ.Κ.Θ. αφενός θα ευνοήσει και θα δρομολογήσει επιτέλους την αξιοποίηση και διεύρυνση του κεφαλαίου γνώσης που διαθέτουμε στη Μακεδονία και τη Θράκη και αφετέρου θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, μέσω παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων αμιγώς αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Δίνοντας ώθηση στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, δίνουμε ώθηση στη Βόρεια Ελλάδα να λειτουργήσει ως θεμέλιο της Ελλάδας του 21ου αιώνα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, αφήστε στην άκρη τις μικροκομματικές στρατηγικές, διότι η Μακεδονία και η Θράκη είναι υπεράνω προσώπων και κομμάτων».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 06 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς Καινοτομία η… Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης»

Δυο χρόνια μετά την παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκτασης 60 στρεμμάτων στη Θέρμη για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η σχετική σύμβαση παραμένει ανενεργή, παρά το γεγονός ότι η παραχώρηση είχε δοθεί με την προϋπόθεση να έχει θεσμοθετηθεί εντός πενταετίας.
Ενδεικτικό της αδράνειας ή απροθυμίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να στηρίξει και να ενισχύει πραγματικά έναν φορέα καινοτομίας και ανάπτυξης, τον οποίο παρέλαβε έτοιμο να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι αν και έχει διανυθεί σχεδόν το μισό χρονικό διάστημα της παραπάνω προϋπόθεσης, εντούτοις δεν έχει ακόμη κατατεθεί ο φάκελος αδειοδότησης ώστε να κινηθούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αντίθετα, οι εμπλεκόμενες πλευρές αναλώνονται με ευθύνη της Πολιτείας στην ανταλλαγή εγγράφων και στην διατύπωση απόψεων χωρίς να υπάρχει η παραμικρή θετική εξέλιξη, με αποτέλεσμα (όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Voria.gr) οι μελετητές να πιέζουν είτε να ενεργοποιηθεί η σύμβαση ώστε να ολοκληρώσουν τη μελέτη είτε να διακοπεί η σύμβαση με υπαιτιότητα του Ελληνικού δημοσίου.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Γιατί δεν ενεργοποιείται η συμφωνία του 2014 προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενέργειες θεσμοθέτησης του πρώτου θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης;
-Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προς αυτήν την κατεύθυνση;
-Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της συμφωνίας που υπάρχει από το 2014 ή υπάρχουν σκέψεις διακοπής της για να προκηρυχθεί νέα μελέτη;
-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του πρώτου θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ώστε ο φορέας να αποκτήσει ουσιαστική δραστηριότητα;
-Πως οραματίζεται η Κυβέρνηση τη λειτουργία της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης;
-Είναι σε θέση η Κυβέρνηση να εγγυηθεί την εξασφάλιση των κονδυλίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των απολύτως αναγκαίων έργων εντός της έκτασης των 60 στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί στη Θέρμη για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!