Οδυσσέας Βουδούρης: «Ο κ. Μουζάλας φουσκώνει τον αριθμό των προσφύγων»

Για το στήσιμο ενός «παράλληλου συστήματος» που παράκαμπτε τη Γενική Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής και για την επιβολή «μιας κατάστασης που δημιουργεί πιέσεις για απευθείας αναθέσεις» κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ο πρώην ΓΓ Πρώτης Υποδοχής κ. Οδυσσέας Βουδούρης που υπέβαλε πρόσφατα την παραίτησή του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, επικέντρωσε τις κατηγορίες του στη δομή της Softex στη Θεσσαλονίκη και στο μέγεθος των οικίσκων για τις δομές φιλοξενίας στο οποίο προσανατολίζεται ο κ. Μουζάλας.

«Στην υπηρεσία υποδοχής υπάρχει τεχνικό τμήμα. Ο υπουργός όμως έχει εκδώσει απόφαση που ορίζει άτομο δικό του το οποίο έχει την ευθύνη. Δεν υπάρχει αρμοδιότητα της τεχνικής υπηρεσίας που να μην την έχει αυτός ο σύμβουλος. Πρόκειται για τον ορισμό ενός παράλληλου συστήματος», είπε ο κ. Βουδούρης.

«Το παράλληλο σύστημα δεν είναι θεσμικό και γι' αυτό υπάρχει χαμηλή απορρόφηση» των κονδυλίων από την ΕΕ για τους πρόσφυγες η οποία, σύμφωνα με τον πρώην ΓΓ, κυμαίνεται γύρω στο 28% όσον αφορά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όσο για τις προδιαγραφές των χιλιάδων οικίσκων, που θα αντικαταστήσουν τις σκηνές σε πολλές δομές φιλοξενίας, ο κ. Βουδούρης κατηγόρησε τον κ. Μουζάλα ότι εμμένει σε οικίσκους 60 εκ. μεγαλύτερους και ακριβότερους από τις προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας και εξέφρασε ανησυχίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να τους προμηθευτεί το υπουργείο. «Η Ύπατη Αρμοστεία έχει οικίσκους 8x3 μ. που κοστίζουν περίπου 8.000 ευρώ ενώ ο υπουργός προτιμά οικίσκους 8x3,60 μ. που κοστίζουν 10.000-12.000 ευρώ. Τους πρώτους τους έχει έτοιμους η Υ. Α. ή έχει συμβόλαια με εργοστάσια που μπορούν να τους παραδώσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ενώ οι δεύτεροι θα καθυστερήσουν δημιουργώντας πίεση για απευθείας ανάθεση», είπε ο κ. Βουδούρης.  

Για την δομή φιλοξενίας στο πρώην εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, είπε ότι μια ΜΚΟ είχε εξασφαλίσει 2,5 εκατ. ευρώ  από τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας κ. Χρήστο Στυλιανίδη για την ανέγερση καταυλισμού 2.500 θέσεων αλλά το γραφείο του κ. Μουζάλα απέρριψε αυτή την πρόταση, προκρίνοντας άλλη που κόστιζε 8,6 εκατ. ευρώ.

Επικαλούμενος διαφορές που φθάνουν ακόμη και τους 15.000 πρόσφυγες στο σύνολο που φιλοξενεί η Ελλάδα ανάμεσα στους υπολογισμούς του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό (περ. 60.000 πρόσφυγες) και τους υπολογισμούς του στρατού (περ. 45.000), κατηγόρησε τον κ. Μουζάλα ότι «φουσκώνει» επίτηδες τους αριθμούς, ιδίως των προσφύγων που υπολογίζεται κατ' εκτίμηση ότι ζουν εκτός δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια διόγκωσης χωρίς εμφανή λόγο. Υπάρχει ακατανόητη ασάφεια για ένα σχετικά απλό θέμα», είπε ο κ. Βουδούρης.

Τέλος εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του. «Πρώτον, ήταν πιο έντιμο να παραιτηθώ αντί να παραμένω ανενεργός σε μια θέση. Δεύτερον, την δέσμευσή μου ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα ασυνόδευτο ανήλικο σε προστατευτική κράτηση ως την 1η Σεπτεμβρίου δεν μπόρεσα να την τηρήσω διότι αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα από τη Γραμματεία. Τρίτον, δεν θέλω να παραμείνω σε ένα υπουργείο με σκιές όπως εκείνη για τη δομή στη Softex. Είναι προς όφελος όλων να φωτιστούν άμεσα οι σκιές».

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!