Κατηγορίες Ερντογάν κατά ΗΠΑ για εξοπλισμό Κούρδων της Συρίας

Μύδρους κατά των ΗΠΑ και μάλιστα μέσα στη Νέα Υόρκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την επιλογή της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει περαιτέρω τους Κούρδους στη βόρεια Συρία εντός της εβδομάδας.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πραγματοποίησαν δύο αεροπορικές ρίψεις προς τους Κούρδους των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους αποκάλεσε «τρομοκράτες».

«Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να τελειώσετε με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, έχοντας σύμμαχους την YPG και το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), κάνετε λάθος, γιατί και αυτές είναι τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Έθεσε μάλιστα, όπως είπε, το θέμα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «δεν γνώριζε καν τι είχε συμβεί».

Οι ΗΠΑ, όπως και η Ρωσία, ενισχύουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία, οι οποίες αποτελούν συμμαχία των YPG με φιλοκουρδικές οργανώσεις του αντάρτικου της συριακής αντιπολίτευσης. Οι SDF έχουν σχετικά ουδέτερες σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ και ασχολούνται κατά προτεραιότητα με τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο (ISIS), γεγονός που ικανοποιεί την Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, συμμετέχει στη μάχη ενάντια στο ISIS, ωστόσο θεωρεί τις SDF-YPG βραχίονα του παράνομου αποσχιστικού-αυτονιμιστικού Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αντάρτικο στη νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984.

Το κουρδικό PYD της βόρειας Συρίας πράγματι αναγνωρίζει τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ηγέτη του PKK, ως ιδεολογικό καθοδηγητή του, ωστόσο δηλώνει ότι έχει πλήρη οργανωτική αυτονομία.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!