Αστέριος Γαβότσης: «Καταφέραμε την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των προτάσεών μας για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, προτάσεις που είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση δ.σ.»


22 Σεπτεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αστέριος Γαβότσης: «Καταφέραμε την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των προτάσεών μας για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, προτάσεις που είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση δ.σ.»

Στα τρία σημεία που είχε εστιάσει από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου αναφορικά με το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων σε σχολικές αίθουσες του δήμου μας επικεντρώθηκε και η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνάντησης που είχε χθες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή και άλλους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στα όρια των οποίων υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας.

Παρόλη την προσπάθεια που καταβλήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ όλη την προηγούμενη εβδομάδα να παρουσιαστεί το Ωραιόκαστρο ως άντρο φασιστών και ρατσιστών, η υπεύθυνη στάση που τήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βοήθησε στο να επικρατήσει ένα ήπιο και αποδοτικό κλίμα. Ο κ. Παντής άκουσε όλους τους δημάρχους οι οποίοι με τη σειρά τους διαφοροποιήθηκαν καθόλα από το προσχεδιασμένο κλίμα που προσπάθησε να διαμορφώσει μια μερίδα των ΜΜΕ και παρείχαν όλοι θετική στήριξη στις προτάσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Έτσι ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας – προς τιμή του- υιοθέτησε στο απόλυτο τις προτάσεις του δήμου Ωραιοκάστρου, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε ως δημοτική αρχή στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.

«Το θετικό είναι ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δέχθηκε να συζητήσουμε όλοι μαζί το σημαντικό αυτό θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι ο κ. Παντής, από κυβερνητικής πλευράς, υιοθέτησε, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του, τις θέσεις μας ως δημοτική αρχή», δήλωσε ο κ. Γαβότσης.

Οι θέσεις της δημοτικής αρχής που έγιναν δεκτές από τον κ. Παντή είναι οι παρακάτω:
  1. Όλα τα προσφυγόπουλα θα εμβολιαστούν με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας και όχι των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων). Παράλληλα, θα ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής διαβίωσης όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας.
  2. Ως προς την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων θα λειτουργήσουν δύο ξεχωριστοί άξονες δράσεων: α) Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα παραμείνουν στους χώρους φιλοξενίας όπου και θα δημιουργηθούν νηπιαγωγεία. β) Τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου θα μεταφερθούν σε σχολικές μονάδες στις οποίες δεν θα λειτουργούν ολοήμερα προγράμματα (άρα πιθανόν σε κανένα δημοτικό σχολείο του δήμου Ωραιοκάστρου ή γυμνάσιο όπου λειτουργεί ενισχυτική διδασκαλία) με τη συνδρομή των εξής παραγόντων:
    • ανάλογα με τη γεωγραφική θέση
    • με σύμφωνη γνώμη των περιφερειακών δ/σεων εκπαίδευσης
    • με ισομερή και αναλογική κατανομή των μαθητών σε όλους τους δήμους που δεν λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας
    • η συγκεκριμένη δράση θα αποσκοπεί στην ικανοποίηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών αναγκών των προσφυγόπουλων

«Ζητήσαμε ισομερή κατανομή των παιδιών και σε όμορους δήμους που δεν έχουν δομές φιλοξενίας, θέσαμε θέματα υγιεινής και καθαριότητας. Η ολοκληρωμένη λοιπόν αυτή απόφαση του υπουργείου μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους μιας και βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις θέσεις μας. Δεν απομένει παρά να δούμε να υλοποιείται η απόφαση αυτή. Παραμένουμε πιστοί στη διακήρυξή μας και τείνουμε χείρα βοηθείας και συνεργασίας προς την κυβέρνηση», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων 



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!