Φιλιππίνες: Δώδεκα νεκροί και πολλοί τραυματίες από έκρηξη βόμβας

"Ήμασταν στη μέση μιας συνάντησης και ακούσαμε μια πολύ δυνατή έκρηξη. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι επρόκειτο για βόμβα", είπε ένας νεαρός φοιτητής που βρισκόταν στο γειτονικό Πανεπιστήμιο Ατενέο ντε Νταβάο.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε, που ήταν δήμαρχος του Νταβάο επί σχεδόν 20 χρόνια, βρισκόταν στην πόλη όμως δεν έπαθε το παραμικρό. Μετά την έκρηξη "πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να ενημερωθεί για την κατάσταση", είπε ο γιος του και αντιδήμαρχος της πόλης, Πάολο Ντουτέρτε.

Η βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά πριν από τις 23.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) κοντά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που το προτιμούν οι τουρίστες και οι επιχειρηματίες. Το ξενοδοχείο δεν υπέστη ζημιές.

"Βρήκαμε υπολείμματα που προέρχονταν από έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό", είπε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας, ο Μάρτιν Αντανάρ, στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM.

Οι αρχές προς το παρόν δεν αποδίδουν την επίθεση σε καμία οργάνωση. Στο παρελθόν στο Νταβάο είχαν σημειωθεί φονικές επιθέσεις από ισλαμιστές και από τους μαοϊστές αντάρτες. Το Νταβάο βρίσκεται στο νησί Μιντανάο όπου εδώ και δεκαετίες οι αυτονομιστές μουσουλμάνοι αντάρτες μάχονται σε μια ένοπλη εξέγερση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους.

Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο ο πρόεδρος Ντουτέρτε ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους μαοϊστές. Αντάρτες και κυβέρνηση συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να παρατείνουν "επ' αόριστον" την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί με την ευκαιρία της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Πρόσφατα η κυβέρνηση ξεκίνησε ειρηνευτικές συνομιλίες και με δύο από τις κυριότερες μουσουλμανικές αντάρτικες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Μέτωπο Μόρο (Milf). Ταυτόχρονα όμως εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ η οποία έχει ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!