«Μπλόκο» στον ακατάσχετο λογαριασμό από τους δανειστές

«Φρένο» στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις έβαλαν οι δανειστές προτρέποντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλα κίνητρα που να ενισχύουν την χρήση του πλαστικού χρήματος.          

Αυτά προκύπτουν από την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕSΜ που είναι και η τελευταία αυτής της αξιολόγησης καθώς οι δανειστές αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα.         

Θα μείνει μόνο το ΔΝΤ λόγω της νέας έκθεσης για την ελληνική οικονομία που πρέπει να συντάξει, όπως προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου (άρθρο 4). Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το πλήρες κείμενο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Από την ενημέρωση που έγινε προκύπτει μεγάλη πρόοδος τόσο στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές όσο και για τα αδήλωτα κεφάλαια. Κάποια επιμέρους τεχνικά θέματα θα επιλυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες.  

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού.

Πολύ κοντά είναι οι δύο πλευρές και στο θέμα του Υπερταμείου και δη για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο.  Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες με ένα εφαρμοστικό νόμο, ενώ εμμένει στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει: ολοκλήρωση των 15 υποχρεώσεων ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, σύνταξη της έκθεσης προόδου στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorkingGroup στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Το γενικό συμπέρασμα από την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της διαπραγμάτευσης είναι ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση με εξαίρεση τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις που δεν... περπατάει. «Σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ότι ήμουν τη Δευτέρα καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!