Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στο «Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων» του Δήμου Παύλου Μελά



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –



Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στο «Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων» του Δήμου Παύλου Μελά

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία που είχε το Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων του Δήμου Παύλου Μελά, το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου 2016. Εκατοντάδες κόσμου «μετακινήθηκαν» μουσικά και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ και παρακολούθησαν ζωντανά ένα φιλόδοξο μουσικό πάντρεμα, που κάλυψε κάθε μουσική απαίτηση και καθήλωσε όλους όσους παρευρέθησαν.
Τμήματος Πολιτισμού-Αθλητισμού του δήμου, που δούλεψαν για τη διοργάνωση αυτή, καρποφόρησε, με αποτέλεσμα να δουν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου να καταφθάνουν οι πρώτοι θεατές, οι οποίοι συνδύασαν τη συναυλία με μια μικρή περιήγηση στο χώρο, όπου και πληροφορήθηκαν για τα ιστορικά στοιχεία του μνημείου. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών προέρχονταν από άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, κάτι που έστειλε πολύ θετικά μηνύματα και χαροποίησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές. Η αρχική περιέργεια των επισκεπτών μετατράπηκε γρήγορα σε θαυμασμό για την ιστορία του τόπου και το φυσικό του κάλλος, αλλά και για το πόσο κοντά βρίσκεται ένας χώρος τέτοιας ομορφιάς στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η προσπάθεια των ανθρώπων του
Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, με τον κόσμο να δίνει ξανά μαζικά το «παρών» και να δείχνει ενθουσιασμένος τόσο από την ομορφιά του χώρου, όσο και από το εξαιρετικό μουσικό ψηφιδωτό που συνέθεσε ο μαέστρος και καλλιτεχνικός επιμελητής του φεστιβάλ Κωστής Παπάζογλου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε φαινομενικά ετερόκλητα μουσικά σχήματα, αλλά με κοινή αφετηρία τις μετακινήσεις μουσικών από τους χώρους που έχουν καθιερωθεί σε άλλες μουσικές δομές και σχήματα, ενώ κέρδισε το κοινό το οποίο έδειξε να βιώνει μια έντονη συγκινησιακή εμπειρία.
Τα μουσικά σχήματα που συμμετείχαν ήταν τα παρακάτω:
  • Ο Μανώλης Χατζημανώλης και τα μέλη του «Plaza ensemble» με τα γεμάτα ταπεραμέντο αργεντίνικα tango nuevo του Astor Piazzolla μέχρι και τα διαχρονικά αριστουργήματα του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Οι «Grikanta» , που ηλέκτρισαν τους θεατές με τους ξεσηκωτικούς και βιωματικούς ήχους της Κάτω Ιταλίας
  • Η Καμεράτα Αριστοτέλης και η Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης "Ladino choir", το φωνητικό σύνολο "εν χορώ", η εξαιρετική μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου, σε διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου. Μια μουσική πανδαισία που περιελάμβανε ταξιδεμένες σεφαραδίτικες μελωδίες και γνωστά έργα μεγάλων κλασικών συνθετών όπως ο Μπαχ και πιο σύγχρονων όπως ο Σοστακόβιτς.
  • Οι Rom Royale με την ευφυέστατη μίξη των χάλκινων με τα έγχορδα και ένα πάντρεμα των παραδόσεων της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Μεσογείου.
Το συναυλιακό διήμερο χαιρέτισε κατά την έναρξή του ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τους μουσικούς για την αποδοχή της πρόσκλησης να παίξουν στο φετινό φεστιβάλ, όσο και το κοινό για την μαζική του παρουσία. Έπειτα στάθηκε στη σημασία που έχει ο πολιτισμός για τις τοπικές κοινωνίες και τόνισε τη συνεχή προσπάθεια της διοίκησης του δήμου να αναδείξει το ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο των Βυζαντινών Νερόμυλων.
Από τη μεριά του ο Κωστής Παπάζογλου, στάθηκε στη σύγχρονη άποψη της μουσικής πρότασης στο παλαιό αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων, λέγοντας τα εξής: «Στο Μυλοτόπι Πολίχνης η αρμονική συνύπαρξη παλαιού και σύγχρονου πολιτισμού υπήρξε ο καταλληλότερος συνδυασμός για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πάρκου. Τα μουσικά σύνολα παρουσίασαν διαφορετικές μουσικές  από πολλά μέρη του κόσμου. Ήταν μια σύγχρονη άποψη αξιοποίησης της ιστορίας του τόπου που τελικά μετακίνησε τους 1000 και πλέον θεατές από όλη τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη, σε μια ενεργειακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, στο ανοιχτό θέατρο δίπλα στο νερό που κινούσε άλλοτε τους βυζαντινούς νερόμυλους».
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Στράτος Σιμόπουλος, ενώ το «παρών» έδωσαν και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων έφερε τον τίτλο «Μουσικές Μετακινήσεις» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει την ταύτιση που υπάρχει ανάμεσα στην μετακίνηση του νερού (ως βασικό συστατικό τη ζωής) και στις μετακινήσεις των μουσικών και των πολιτισμών στο χώρο και το χρόνο. Ταυτόχρονα σηματοδότησε το ρίξιμο της αυλαίας των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Τμήμα Αθλητισμού-Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά.
Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η παρουσία του κόσμου στο (μέχρι πρόσφατα «κρυμμένο) Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο χώρος αποκαλύπτεται σιγά σιγά στους πολίτες και καθιερώνεται στην πολιτιστική agenda της πόλης. Τέλος, ο ενθουσιασμός των θεατών, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των διοργανωτών, έβαλε ισχυρή παρακαταθήκη για το άμεσο μέλλον, καθώς άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο, σε ένα ακόμα… Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων.








Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!