«Μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα και την Τουρκία: η έκδοση των προδοτών»


Συντάκτης: 
Εγκεμέν Μπαγκίς

Είχα γράψει παλιότερα ότι το θέμα των Σύρων προσφύγων θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία προσέγγισης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Υπάρχει ωστόσο μια ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για να έρθουν κοντά οι χώρες μας και οι λαοί μας.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην πατρίδα μου δείχνει τόσο την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας μας απέναντι στα χτυπήματα που δέχεται στον πυρήνα της όσο και το πόσο έτοιμοι είναι εχθροί της χώρας μας να μειώσουν τη «νέα Τουρκία» η οποία δεν υποκύπτει στα καπρίτσια και στις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων, όπως έκανε κάποτε η «παλιά Τουρκία» σε βάρος των δικών της συμφερόντων.
Τα πρώτα αποτελέσματα της αυτοψίας αυτής της αναταραχής δείχνουν ότι Τούρκοι αξιωματικοί του στρατού υπό την έμπνευση, τις διδαχές και, ενδεχομένως, την καθοδήγηση ενός αιρετικού ισλαμιστή κληρικού αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας της δημοκρατίας μας.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν φέρεται να βρισκόταν τις προηγούμενες εβδομάδες σε επικοινωνία με ανώτερους αξιωματικούς οι οποίοι αναμείχθηκαν στο πραξικόπημα, σύμφωνα με στοιχεία και αναλύσεις που βγήκαν από εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών μας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Προκειμένου να καταλάβουμε γιατί επήλθε εκείνη η ρήξη, είναι αναγκαίες μερικές σύντομες εξηγήσεις σχετικά με το γιατί ο Γκιουλέν, ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που τα τελευταία 16 χρόνια ζει σε ένα αγρόκτημα στην Πενσιλβάνια, χωρίς εμφανείς πολιτικές φιλοδοξίες, μπόρεσε να έχει τόση επιρροή σε ομοεθνείς του που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις στον στρατό και στην κυβέρνηση.
Ολα ξεκινούν από τα σχολεία που ίδρυσαν οι γκιουλενιστές τη δεκαετία του ’80. Υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο έχει τώρα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 140 σχολείων τα οποία λειτουργούν μόνο στις ΗΠΑ.
Ενώ, φαινομενικά, αυτό που ήθελε ο Γκιουλέν ήταν να διδάξει τις αρχές του κοσμικού κράτους σε ευσεβείς μουσουλμάνους, στην πραγματικότητα ωθούσε τους οπαδούς του να κρύβουν τις αληθινές ισλαμιστικές τάσεις τους ώστε να μην αντιλαμβάνεται ο έξω κόσμος εκείνο που έκρυβαν στην καρδιά τους -τον ριζοσπαστισμό και την εκμετάλλευση του Ισλάμ για ίδιον όφελος -μέχρις ότου πάρουν στα χέρια τους τους μοχλούς της κυβέρνησης.
Ο Γκιουλέν ανέλαβε να εκπαιδεύσει τα έξυπνα παιδιά πολλών φτωχών οικογενειών, περιλαμβανόμενων μερικών από τους καλύτερους αξιωματικούς του στρατού μας, πολλοί από τους οποίους τώρα κατέχουν θέσεις ισχύος, οι οποίοι δεν μπορούσαν να προσφέρουν τέτοια εκπαίδευση στα παιδιά τους εκείνη την εποχή.
Αυτοί οι αξιωματικοί ηγήθηκαν της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η πίστη σε μια αίρεση δεν μπορεί ποτέ να συγχέεται με την πίστη στο κράτος. Στην πραγματικότητα, αυτό το εκρηκτικό μείγμα σιγόβραζε στη χώρα μας για σχεδόν 50 χρόνια.
Τον Νοέμβριο του 2011, οι γκιουλενιστές επιχείρησαν την πρώτη τους επίθεση στην κυβέρνηση Ερντογάν. Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, ένας πιστός γκιουλενιστής, κάλεσε τον τότε επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν για να τον ανακρίνει σχετικά με τις διασυνδέσεις του με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ.
Στις αρχές του 2013, η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν ο Ερντογάν εισήγαγε έναν νόμο που απαγόρευε τη λειτουργία σε τουρκικό έδαφος ειδικών προπαρασκευαστικών σχολείων των γκιουλενιστών που εφαρμόζουν διακρίσεις (οι μαθητές έπρεπε να δηλώσουν πίστη στην ιδεολογία του Γκιουλέν για να γίνουν δεκτοί).
Το διακύβευμα ήταν ετήσια έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων από αυτά τα σχολεία τα οποία θα χρηματοδοτούσαν την κρυφή επιχείρηση του Γκιουλέν και θα υπέθαλπαν τις πολιτικές φιλοδοξίες του για πολλά χρόνια ακόμα.
Τον Μάιο του 2013 ο Γκιουλέν επέκρινε την επιβολή του νόμου και της τάξης με την οποία απάντησε η κυβέρνηση στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ κατά των σχεδίων αστικής ανάπλασης στο πάρκο Γκεζί και στη συνέχεια, την ίδια χρονιά, κλιμάκωσε την κατάσταση επηρεάζοντας τους δικαστές ώστε να ασχοληθούν με ένα πλαστό σκάνδαλο διαφθοράς κατά των συμμάχων του Ερντογάν στην κυβέρνηση.
Ακόμα κι εγώ, λόγω της στενής μου σχέσης με τον πρόεδρο ως σύμμαχός του στη Βουλή και πρεσβευτής του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έγινα στόχος των γκιουλενιστών όταν αυτοί ηχογράφησαν και τράβηξαν με κρυφή κάμερα, στη συνέχεια παραποίησαν και τελικά άφησαν να διαρρεύσουν ψεύτικες αποδείξεις που μας ενέπλεκαν σε μια κακοστημένη υπόθεση διαφθοράς.
Μπορώ προσωπικά να πιστοποιήσω ότι τα σχέδια των γκιουλενιστών για την εξουσία στην Τουρκία δεν έχουν κανένα όριο.
Στις 15 Ιουλίου, ο Φετουλάχ Γκιουλέν ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος που άφησε πίσω της περίπου 250 νεκρούς και 2.100 τραυματίες. Κάποιοι από τους δράστες της αιματηρής αυτής απόπειρας δραπέτευσαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Αυτοί οι τρομοκράτες με στολές του τουρκικού στρατού δεν θα πρέπει να γίνουν δεκτοί από τη σύμμαχη χώρα στο ΝΑΤΟ διότι είναι «προδότες» που απείλησαν τον ίδιο τον ιστό της δημοκρατίας που κρατά σε συνοχή τη χώρα μας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τις πρώτες μέρες ήταν πιο δεκτικός στην ιδέα της έκδοσης αυτών των προδοτών τρομοκρατών στην Τουρκία.
Καθώς όμως ο καιρός περνά χωρίς συγκεκριμένες πράξεις, ο τουρκικός λαός αρχίζει να ανησυχεί μήπως η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ίδιες μεγάλες δυνάμεις που χρησιμοποίησαν τους γκιουλενιστές για να συγκεντρώσουν πληροφορίες από 160 χώρες όπου έχουν σχολεία τα οποία διδάσκουν τα παιδιά σημαντικών προσώπων.
Η παρούσα κατάσταση είναι λυδία λίθος για τις διμερείς μας σχέσεις. Σχεδόν το 99% των Τούρκων είναι ενωμένο κατά των γκιουλενιστών και αναμένουμε από την Ελλάδα ως γείτονα και σύμμαχο χώρα να εκδώσει αυτά τα άτομα ώστε να δικαστούν από ανεξάρτητα τουρκικά δικαστήρια. Η Ελλάδα γνωρίζει πάρα πολύ καλά από τη δική της ιστορία πόσο τρομερό πράγμα είναι οι χούντες.
To μόνο σίγουρο από τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου είναι ότι η δημοκρατία στην Τουρκία χαίρει άκρας υγείας. Ο πρόεδρός μας ελέγχει σταθερά την κυβέρνηση και οι πολίτες που στηρίζουν το όραμά του ύψωσαν τη φωνή τους και με το ποδοβολητό τους έβγαλαν στην κυριολεξία τους πραξικοπηματίες έξω από τα άρματά τους. Τώρα περιμένουμε οι Ελληνες φίλοι μας να μας δείξουν την αλληλεγγύη τους.
* Πρώην υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, βασικός διαμεσολαβητής για την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας και μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου από το 2002 ώς το 2015

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!