«Φρένο» στις απολύσεις επιχειρεί το ν/σ του υπουργείου Παιδείας

Μετά από διήμερη συζήτηση στη Βουλή, ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτιστμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Το άρθρο 28 που αφορά την προστασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τις απολύσεις υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν «παρών» και Ν.Δ., Χ.Α. και Ε.Κ. το καταψήφισαν.

Χθες, Τρίτη, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., κατά ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή και «παρών» ψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Επί του συνόλου των άρθρων, υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., κατά Ν.Δ. και Χ.Α. και «παρών» Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, έστειλε αυστηρή προειδοποίηση από το βήμα της Βουλής προς τους «πειρατές» ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

«Οι απολύσεις είναι το επιχείρημα των πειρατών ιδιοκτητών. Μη δημιουργείτε άλλοθι για αντεργατικές πρακτικές. Να γνωρίζουν οι πειρατές -και τους διαχωρίζω από τους σχολάρχες- ότι έχουν γνώσι οι φύλακες. Μην τολμήσουν να κάνουν τέτοιο παιχνίδι εις βάρος των εργαζομένων και της ποιότητας της εκπαίδευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις, διότι από την ψηφοφορία προκύπτουν συγκλίσεις. Το "παρών" είναι ένα σοβαρό βήμα, που λαμβάνει υπόψιν η κυβέρνηση» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός, διαπιστώνοντας πως «αυτή η σύγκλιση είναι παρακαταθήκη».

Αναφορικά με την τροπολογία που αφορά στα ΑΕΙ, ο Ν. Φίλης εξήγησε ότι η ρύθμιση για την επανεγγραφή των φοιτητών που για δυο συνεχή εξάμηνα δεν πήγαν να εγγραφούν, αφορά φοιτητές που για δυο συνεχή εξάμηνα, για οποιoδήποτε λόγο, δεν πήγαν να γραφούν, είναι ενεργοί. «Δεν έχουν διαγραφεί», είπε, «τους δίνουμε τη δυνατότητα να γραφούν στο εξάμηνο τους».

Κριτική στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκαν ότι θα καταργήσουν τον νόμο μόλις βρεθούν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο της παιδείας με ιδεοληψίες και εμμονές που παραπέμπουν στο παρελθόν της δεκαετίας του '80 που ευθύνεται για τις περισσότερες παθογένειες της χώρας».

O Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε λόγο για «ένα ακόμη νομοσχέδιο "κουρελού" του υπουργείου Παιδείας χωρίς αρχή, μέση και τέλος».

Για απόσταση λόγων και δεσμεύσεων κατηγόρησε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

«Πολυτροπολογία» χαρακτήρισε την τροπολογία που αφορά στα ΑΕΙ, ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς και τόνισε ότι με την κατάργηση της αυτοδίκαιης διαγραφής φοιτητών «θα χαθεί ο μπούσουλας» στο πόσοι φοιτητές θα φοιτούν πραγματικά σε κάθε τμήμα.

Από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Δελής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση» και τόνισε ότι αποτελεί συνέχεια στην προσαρμογή στις θέσεις των εργοδοτών, την ώρα που πηγαίνει «πολλά χρόνια πίσω» την Ειδική Αγωγή.

Το πρόβλημα των εγχειριδίων τα οποία διδάσκονται στα σχολεία του εξωτερικού επανέφερε ο Κώστας Ζουράρις, από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Τέλος, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, «νομοσχέδιο-σκούπα» χαρακτήρισε ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!