Η Αγκυρα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ τη σύλληψη του Γκιουλέν για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Τη σύλληψη  του μουσουλμάνου κληρικού Φετελούχ Γκιουλέν ζήτησε και επισήμως η Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Αυτή τη φορά η τουρκική κυβέρνηση ζητάει τη σύλληψη  του Γκιουλέν για την ανάμιξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Στις 23 Αυγούστου οι Τούρκοι είχαν ζητήσει για πρώτη φορά την έκδοση του Τούρκου κληρικού, με τον εκπρόσωπο του State Department, Μαρκ Τόνερ, να δηλώνει τότε ότι η επίσημη αίτηση έκδοσης δεν σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά με άλλες υποθέσεις για τις οποίες ο Γκιουλέν κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία κατηγορεί μέλη του θρησκευτικού κινήματος του Γκιουλέν για το αποτυχημένο πραξικόπημα που σημειώθηκε πριν από δύο μήνες, στο οποίο στρατιώτες με άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και κατέλαβαν γέφυρες προκειμένου ο στρατός να πάρει την εξουσία στα χέρια του.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συζητήσει το θέμα αυτό με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Κίνα. Ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει τότε ότι ο Ομπάμα εξήγησε στον Ερντογάν πως η απόφαση θα ήταν νομική και όχι πολιτική.

 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!