Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για τον Μαρινόπουλο

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr

Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διάσωση του Μαρινόπουλου γίνεται σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας, αναμένεται να υπογραφεί το σχέδιο εξυγίανσης της χειμαζόμενης αλυσίδας απο το σύνολο των εμπλεκομένων μερών, βάζοντας τέλος στη φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οι όροι έχουν πλήρως συμφωνηθεί και καθαρογραφεί, και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα κληθούν να βάλουν την υπογραφή τους κατά τις μεσημεριανές ώρες. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα και οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες άναψαν το «πράσινο φως» στο σχέδιο που κατέθεσε η «Σκλαβενίτης», ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν ενάμιση μήνα.

Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης διάσωσης επιχείρησης στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, αφού η «Μαρινόπουλος» είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ από πλευράς δικτύου καταστημάτων της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει άμεσα η προσπάθεια ανεφοδιασμού των σημείων του Μαρινόπουλου, ώστε να γεμίζουν ξανά με προϊόντα τα ράφια τους και να σταματήσει η θλιβερή εικόνα που εμφανίζουν αυτή τη στιγμή. Με δεδομένες τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχει ο Σκλαβενίτης με τους προμηθευτές, ως ένας αξιόπιστος συνεργάτης που πληρώνει στην ώρα του, αλλά και την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις τράπεζες εκτιμάται πως αργά η γρήγορα, οι ελλείψεις θα αρχίσουν να περιορίζονται. Ήδη, αρκετοί προμηθευτές εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν το εγχείρημα και να συμβάλλουν στην επιτυχία διάσωσης του Μαρινόπουλου, παρά το γενναίο «κούρεμα» που θα υποστούν οι περισσότεροι στις απαιτήσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, με προβληματισμό υποδέχθηκαν την επίτευξη συμφωνίας οι μεγάλοι ανταγωνιστές του Μαρινόπουλου και του Σκλαβενίτη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη μετά και την εμπλοκή της κυβέρνησης στο ζήτημα και παράλληλα προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Δυσαρέσκεια κυρίως εκφράζεται τόσο για το «κούρεμα» ποσοστού 40% με 50% που θα υποστούν οι απαιτήσεις των προμηθευτών, όσο και για το δάνειο, ύψους 360 εκατ. ευρώ, που θα δώσουν οι τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (μόλις 1,5%). Αρκετές αλυσίδες έχουν ήδη διαμηνύσει προς τους προμηθευτές πως θα απαιτήσουν ανάλογες διευκολύνσεις, ώστε να διασφαλισθεί η ισορροπία στην αγορά, ενώ παρόμοιες παραχωρήσεις θα διεκδικήσουν από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζουν μάλιστα, την περίπτωση της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία όταν εξαγόρασε τον Βερόπουλο όχι μόνο δεν ζήτησε «κούρεμα», αλλά εξόφλησε στο ακέραιο τα χρέη που παρέλαβε. Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν την προοπτική «κουρέματος» των απαιτήσεων τους και αρκετοί Έλληνες προμηθευτές του Μαρινόπουλου, οι οποίοι προμήθευαν με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας την αλυσίδα. Η απομείωση αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στα οικονομικά τους, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους απορροφούσε ο Μαρινόπουλος. Να σημειωθεί πως το σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου θα πρέπει να εγκριθεί και από το Πρωτοδικείου Αθηνών που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 21 Σεπτεμβρίου.


Πηγή: www.imerisia.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!