Πρόβα τζενεράλε για την Ανγκελα

Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι από τα μικρότερα κρατίδια της Γερμανίας. Ψηλά στη Βόρεια Θάλασσα, με τεράστιες αμμουδιές και νησιά, στηρίζει την οικονομία του αποκλειστικά στον τουρισμό.

Με πληθυσμό 1,6 εκατομμύριο, αποτελεί ένα από τα πιο φτωχά γερμανικά κρατίδια και την περιφέρεια στην οποία εκλέγεται βουλευτής η καγκελάριος Μέρκελ· ένα κρατίδιο στο οποίο -όπως και σε άλλα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας- η Aκροδεξιά έχει έντονη παρουσία και όπου αύριο Κυριακή διεξάγονται τοπικές εκλογές.

Σε κανονικές συνθήκες, λίγους θα ενδιέφεραν οι εκλογές αυτές.

Ομως το υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία κάνει την τοπική αυτή εκλογική αναμέτρηση να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πρώτα από όλα γιατί σε μια εποχή που το προσφυγικό πρόβλημα κυριαρχεί έντονα στη Γερμανία και επηρεάζει την κοινωνία και την πολιτική σκηνή, το ξενοφοβικό, λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία σημειώνει πολύ μεγάλη άνοδο στην περιοχή αυτή.

Για παράδειγμα, η τελευταία δημοσκόπηση του δίνει 23%, που σημαίνει πως για πρώτη φορά υπερσκελίζει τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, που στην ίδια δημοσκόπηση σημειώνουν 20%, ενώ πρώτο φέρεται να βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 28%.

Μάλιστα, το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει πως αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι το προσφυγικό.

Εάν ανάλογες δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελεί μια επίσημα καταγεγραμμένη αμφισβήτηση της πολιτικής της στο προσφυγικό, την οποία η ίδια εξακολουθεί να πρεσβεύει πως είναι η σωστή.

Να θυμίσουμε πως η Γερμανία τον τελευταίο χρόνο δέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και η καγκελάριος επιμένει πως η πολιτική της αυτή ήταν η ενδεδειγμένη και η μόνη με ανθρώπινο πρόσωπο.

Μια ήττα του κόμματός της στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, εν όψει και των ομοσπονδιακών εκλογών που θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο, θα αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για το εάν η Ανγκελα Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια για την Καγκελαρία.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του, κυρίως στα ανατολικά της χώρας, όπου παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι λιγότεροι αλλοδαποί και οι λιγότεροι πρόσφυγες, κυριαρχεί ένα έντονα ξενοφοβικό αίσθημα.

Την ίδια στιγμή το κόμμα αυτό, με δηλώσεις στελεχών του, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις όταν εξήγγειλε πως εάν το νεοναζιστικό κόμμα NPD καταφέρει να μπει και αυτό στο τοπικό Κοινοβούλιο θα στηρίξει προτάσεις του που θα είναι «λογικές».

Το παραπάνω μείγμα κάνει τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με το Βερολίνο να ανησυχεί με την άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Εξάλλου, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ», όπου αναφερόταν πως η καγκελάριος Μέρκελ ενέδωσε στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και θα ανακοινώσει πως θα τηρήσει αποστάσεις από το ψήφισμα της Ομοσπονδιακής Βουλής για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», το υπουργείο Εξωτερικών -σε συνεννόηση με την Καγκελαρία- συμφώνησε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ θα προβεί σε δηλώσεις με τις οποίες θα γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση τηρεί αποστάσεις από το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως εκπρόσωποι του γερμανικού ΥΠΕΞ βρέθηκαν στην Αγκυρα, όπου είχαν συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους, και εκεί τους δόθηκε σαφές μήνυμα πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αποστασιοποιηθεί.

Ολα αυτά, διότι η Τουρκία έχει απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε Γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι ήθελαν να επισκεφθούν τη βάση Ιντσιρλίκ, όπου στρατοπεδεύουν και γερμανικές δυνάμεις.

Χθες, ωστόσο, ο Ζάιμπερτ διέψευσε το δημοσίευμα του «Σπίγκελ», σημειώνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμία συζήτηση» αποστασιοποίησης της κυβέρνησης από το κοινοβουλευτικό ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Δήλωσε πως η κυβέρνηση «υποστηρίζει και υπερασπίζεται» το δικαίωμα της Βουλής να εκφράζει την άποψή της για οποιοδήποτε ζήτημα.

Πάντως, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επισήμανε πως το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς η δημοτικότητά της έπεσε σε χαμηλό πενταετίας και τα ποσοστά της Χριστιανοδημοκρατικής της Ενωσης (CDU) συνεχίζουν να σημειώνουν πτωτική τάση σε πανεθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ARD, η Μέρκελ έρχεται έκτη σε δημοτικότητα πολιτικός της Γερμανίας με ποσοστό 45%, με πρώτο τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (73%) και δεύτερο τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (65%).

Το 46% των ψηφοφόρων προτιμά μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, όχι όμως με την Ανγκελα Μέρκελ.

Κι αν αύριο γίνονταν ομοσπονδιακές εκλογές, η CDU με το αδελφό βαυαρικό της κόμμα CSU θα κατακτούσαν το 33% των ψήφων (μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη απ’ ό,τι τον περασμένο μήνα), από 41,5% που έλαβε στις εκλογές του 2013.

Στη δεύτερη θέση θα ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 23%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που σήμερα δεν εκπροσωπείται στην ομοσπονδιακή Βουλή, θα αναδεικνυόταν σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, με ποσοστό 14%.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!