Η ιστορική ευθύνη της Α. Μέρκελ

Μετά τον «γερμανικό σεισμό» που προκάλεσε η θυελλώδης είσοδος του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο τοπικό κοινοβούλιο του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Πομερανία και το κατρακύλισμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ στην τρίτη θέση, αναλυτές και εκλογολόγοι προσπαθούν να προσμετρήσουν τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα αποτελέσματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αν και οι βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται σε έναν χρόνο, ο γερμανόφωνος και διεθνής Τύπος εμφανίζεται απαισιόδοξος και κάνει λόγο για το «άστρο» της Άνγκελα Μέρκελ που ενδεχομένως να οδεύει προς τη δύση του.

Κατά πόσον ευθύνεται η ίδια η καγκελάριος για την εντυπωσιακή άνοδο του ξενοφοβικού AfD στη Γερμανία και πώς θα πρέπει να αντιδράσει ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος στην «επέλαση των δεξιών λαϊκιστών;».

Στο επίκεντρο των σχολίων παραμένει ο εκλογικός κόλαφος για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, με τη «Welt» να διερωτάται: «Γιατί η Μέρκελ προσάρμοσε μέχρι στιγμής μόνον την πολιτική της και όχι και τη ρητορική της; Γιατί επιμένει στο ‘θα τα καταφέρουμε’ αντί να πει ‘λάβαμε το μήνυμα', όπως έλεγε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ έπειτα από εκλογικές ήττες; Το επιχείρημα περί ενός πολιτικού ή και προσωπικού εγωισμού είναι γελοίο. Η καγκελάριος που έχει μια μοναδική ικανότητα στο να προσαρμόζει την πολιτική της θα προσαρμόσει και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Η ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών πως οι ψηφοφόροι θα πίστευαν ότι η προσφυγική κρίση έχει ξεπεραστεί, διαψεύστηκε στο Μεκλεμβούργο. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει και κάτι καλό: πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές ενδέχεται να υπάρξει έτσι ένας ειλικρινής διάλογος».

Η «Stuttgarter Zeitung» σχολιάζει: «Δεν θα ήταν καλό για τους Χριστιανοδημοκράτες, εάν ενέδιδαν στις πιέσεις για επίδειξη μεγαλύτερης σκληρότητας. Πρώτον, διότι πολλά από τα συμπεφωνημένα μέτρα δεν δείχνουν ακόμη αποτέλεσμα. Δεύτερον, η εμπειρία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν να δίνουν την ψήφο τους στο πρωτότυπο, παρά σε εκείνον που προσπαθεί να το αντιγράψει. Και τρίτον, διότι για πολλούς επικριτές της το πρωτεύων δεν είναι η ουσία του ζητήματος, αλλά η καθαίρεση της Μέρκελ εν είδει τιμωρίας για το γεγονός ότι επέτρεψε σε τόσους πολλούς ανθρώπους να έρθουν στη Γερμανία».

Τα λάθη της Μέρκελ

Το σχόλιο της «Tagesspiegel»: «Οι επιτυχίες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία οφείλονται πρωτίστως στην απουσία εκπροσώπησης ανήσυχων πολιτών στα υπόλοιπα κόμματα. Σε αυτό προστίθεται μια γενικευμένη εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ, την οποία ενισχύει η άγνοια, η ξενοφοβία και η αρνητική στάση έναντι θρησκειών. Τα πολλά και διαφορετικά αυτά κίνητρα καθιστούν δύσκολη την αντιπαράθεση με το κόμμα. Δεν μπορεί όμως να αποφευχθεί. Ένα σαφές μήνυμα της Μέρκελ ότι πριν από έναν χρόνο ενήργησε κατ' αρχάς υπό την πίεση των περιστάσεων, θα βοηθούσε τόσο αυτούς που στήριξαν την προσφυγική της πολιτική όσο και εκείνους που ανησυχούν».

«Εξέγερση ψηφοφόρων στο σαλόνι της»

Το «Spiegel» στη διαδικτυακή του έκδοση αναφέρει ότι πολιτικά το συγκεκριμένο κρατίδιο είναι κάτι σαν μια μινιατούρα, σχεδόν χωρίς καμιά σημασία υπό κανονικές συνθήκες. «Αλλά αυτή η εκλογική αναμέτρηση ήταν διαφορετική, διότι επρόκειτο κατά βάση για μια εκλογή καγκελαρίου, συγκεκριμένα της Μέρκελ, κι αυτό διαφοροποιεί την εικόνα. Στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία η Μέρκελ διατηρεί την εκλογική της περιφέρεια και οι ξενοφοβικοί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία προκάλεσαν εξέγερση των ψηφοφόρων σχεδόν στο ίδιο της το σαλόνι. Έκαναν την προεκλογική εκστρατεία από την αρχή μονοθεματική κεφαλαιοποιώντας την αντίθεση των ψηφοφόρων στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου».

Η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου υποστηρίζει ότι για την Άνγκελα Μέρκελ η τεράστια εκλογική επιτυχία του AfD αποτελεί προειδοποίηση. «Είναι μια οδυνηρή ήττα, διότι αφορά ένα κρατίδιο που από το 1990 διατηρεί την εκλογική της περιφέρεια (…). Προφανώς ήταν λάθος της καγκελαρίου να αναγάγει σε ιστορικό γεγονός την προσφυγική κρίση, όπως το έκανε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο Ιούλιο σε ορισμένες ομιλίες της παρακάμπτοντας τις προσδοκίες των πολιτών».

Ήττα έναν χρόνο μετά το άνοιγμα των συνόρων

Η γαλλική «Le Monde» αναφέρει: «Η κρίση αυτή απειλεί τις θεσμικές ισορροπίες στη Γερμανία ενόσω οι πνέοντες τα λοίσθια Σοσιαλδημοκράτες αγκομαχούν για να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πολιτική. Η Άνγκελα Μέρκελ παραβίασε δυο κανόνες της γερμανικής πολιτικής. Κατ' αρχάς επέτρεψε να αναδυθεί ένα κόμμα δεξιά των Χριστιανοκοινωνιστών, (των βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών δηλαδή), οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος αρμόδιοι για τη διαχείριση δεξιών ρευμάτων σε τμήματα του πληθυσμού. Και επιπλέον διακυβεύει τη διάλυση της παραδοσιακής δεξιάς (…). Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί το τέλος της γερμανικής εξαίρεσης. Η χώρα έχει καταφέρει να μένει σε εθνικές εκλογές αλώβητη από υπερεθνικιστικά ρεύματα. Εκεί έγκειται και η ιστορική ευθύνη της Άνγκελα Μέρκελ. Ευρισκόμενη στο ναδίρ της δημοτικότητάς της έχει έναν χρόνο στη διάθεσή της για να μας πείσει».

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» υπογραμμίζει τη συμβολική σημασία του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος. «Μολονότι αριθμητικά η έκβαση των εκλογών δεν επηρεάζει το έργο της κεντρικής κυβέρνησης διότι το Μεκλεμβούργο-Πομερανία με 1,6 εκατ. κατοίκους είναι μικρό, ωστόσο έχει μεγάλη συμβολική αξία. Κατ' αρχάς για τις επόμενες τοπικές εκλογές του Βερολίνου και αργότερα για τις βουλευτικές εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο τον Σεπτέμβριο του 2017».

Η ιταλική «La Stampa» υπενθυμίζει ότι ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο όταν η Γερμανίδα καγκελάριος αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της χώρας της για πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ουγγαρία.

«Πρόκειται για μια οδυνηρή ήττα της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων, για πρώτη φορά το AfD πέρασε σε ποσοστά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με σημαία ένα ''όχι'' στις αποφάσεις της Μέρκελ στο προσφυγικό. (…) ένας κόλαφος που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση της διαμάχης ανάμεσα στα αδελφά χριστιανικά κόμματα γύρω από την υποδοχή προσφύγων και για θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Και όλα αυτά ενώπιον δύσκολων πολιτικά μηνών για την καγκελάριο, η οποία ακόμη δεν έχει πάρει αποφάσεις για το εάν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!