Τι συμφώνησε η συμμαχία του Νότου - Κατέληξαν σε κοινή διακήρυξη


Με ένα κοινό κείμενο των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου, την «Διακήρυξη των Αθηνών» όπως ονομάστηκε επισφραγίστηκε η συμμαχία του νότου στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που πήρε την σχετική πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Πορτογαλίας τόνισε ότι στόχος είναι να αλλάξει η Ευρώπη αλλά όχι να διχαστεί.
Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου χαρακτηρίζοντας «θετικό» το γεγονός ότι υπήρξε κοινή διακήρυξη και πως η Σύνοδος του Νότου, αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά, αφού συμφωνήθηκε η επόμενη να γίνει στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κοινός τόπος είναι ότι η πρωτοβουλία θα πάρει μια μορφή συνεννόησης για όλα τα θέματα, ότι οι τύχες της Ευρώπης αφορούν το Νότο και τις μεσογειακές χώρες. Οι πέντε ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου επεσήμαναν ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση περνάει από τη Μεσόγειο.
Κάποιος από τους ηγέτες κάποια στιγμή είπε μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή: «Η Ευρώπη είναι μια μηχανή στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο».
Ακόμη, κοινός τόπος των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο είναι ότι θα πρέπει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, να δοθεί ώθηση για επανεκκίνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζοντας, πάντως, φάνηκε να εμμένει στο θέμα της ανεργίας.

«Οι ευρωμεσογειακές χώρες εμφανίζονται ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» έλεγαν με έμφαση οι ίδιες πηγές. Σχολιάζοντας την δήλωση Βέμπερ τόνιζαν ειρωνικά: «Χαιρόμαστε που έχει απήχηση η σύνοδος».
Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών

Αλέξης Τσίπρας
Η σημερινή Σύνοδος και η Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σηματοδοτούν την κοινή μας βούληση για την ενότητα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.
«Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση και υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις δυνάμεις του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διαίρεσης και διχασμού της Ευρώπης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία πρωτοβουλία διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Σε περίπου μισή ώρα θα δημοσιοποιηθεί το κοινό κείμενο, στο οποίο καταλήξαμε. Αποφασίσαμε, επίσης, η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στην Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία)
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Νίκος Αναστασιάδης (Κύπρος)
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο.
Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.
Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας.
Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.
Ματέο Ρέντσι (Ιταλία)
Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.
Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία)
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».
«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».
Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.
Τζόζεφ Μουσκάτ (Μάλτα)
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».
Οι αρχηγοί των κρατών-μελών του Νότου της Ευρώπης συνομίλησαν με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η ΕΕ συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Η διακήρυξη και οι αναφορές της
Θετική αποτίμηση υπάρχει για την διακήρυξη της Συνόδου του Νότου, καθώς για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει αναφορά σε ένα όραμα για την Ευρώπη.
Αλλα και στη δημοκρατική δέσμευση ότι δίνει έμφαση στην Μεσόγειο και στο σύνολο των χωρών της, υπερβαίνοντας τις χώρες συμφερόντων.
Παράλληλα, γίνεται ειδική αναφορά στο Κυπριακό, που κάνει λόγο για κατάργηση εγγυήσεων.
Στο κείμενο διακήρυξης γίνεται ειδική αναφορά για ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας ενώ τονίζεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεση της για ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και να προστατεύσει το κοινωνικό μοντέλο.
Στα οικονομικά οι χώρες που υπογράφουν την διακήρυξη ζητούν διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ, με κατεύθυνση που θα ξεκινά από τις πιο αδύνατες χώρες με υψηλή ανεργία.
Γίνεται ειδική αναφορά στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής στην ανεργία και ειδικότερα των νέων.
Σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού που καίει και τις 7 χώρες, υπάρχει σαφής διατύπωση, ενάντια στον ρατσισμό και ξενοφοβία και διαχείριση στην βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Μάλιστα, οι χώρες ζητούν αναθεώρηση του Δουβλίνου και επιτάχυνση του relocation που βρίσκεται σε χαμηλή κλίμακα.
Η υποδοχή
Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. «Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο Μέγαρο. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.
Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.
Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, ακολούθησε η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας.
Μετά τις κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, οι ηγέτες κατευθύνθηκαν προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «οι ηγέτες είδαν ένα κλασικό κτίριο, όπως το Ζάππειο, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να δουν και μοντέρνα κτίρια όπως το κόσμημα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό»
Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καταγράφεται πολύ μεγάλο, καθώς δεκάδες συνεργεία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά, φωτογράφοι και εκπροσώποι των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη γέμισαν την αίθουσα Τύπου.

Καρφί Σόιμπλε για Σύνοδο Νότου
Φαρμακερό καρφί για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη Σύνοδο που γίνεται στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός είπε ότι «όταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».
Σφροδρή επίθεση Βέμπερ σε Τσίπρα
O επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επέκρινε σφοδρά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωζώνης, την οποία συγκάλεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», είπε ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός στην Βild της Παρασκευής. «Δεν χρειζόμαστε κάθε λίγους μήνες νέες απαιτήσεις από την Αθήνα , αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα πλήρως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό ο κύριος Τσίπρας καθυστερεί όμως».
Στη συνέχεια, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, προέβη σε μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ο Γερμανός πολιτικός αναφέρει τα εξής: «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!