Το Μαξίμου συμφωνεί με Γιούνκερ για την 'ευφυή ευελιξία'

Την ομιλία Γιούνκερ σχολίασε καταρχήν μέσω twitter o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν πως η Ευρώπη δεν είναι αρκούντως κοινωνική και αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλά και η αναφορά του στην ευφυή ευελιξία, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Το Μαξίμου στη συνέχεια εξέδωσε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα.

“Η ετήσια ομιλία του Προέδρου της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιείχε εξαιρετικά θετικά σημεία, που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει το Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», την ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αναφορές του Προέδρου Γιούνκερ, στην ανάγκη για: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων καθώς και την σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Η Αθήνα εκτιμά επίσης ότι θα ενισχυθεί ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και προώθηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία.

“Οι παραπάνω θέσεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι Μεσογειακές Χώρες της ΕΕ, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα”, καταλήγει το Μαξίμου.

Η Κομισιόν θεωρείται από την κυβέρνηση ο πολυτιμότερος σύμμαχος και στη διαπραγμάτευση, η οποία συνεχίζεται με συναντήσεις σήμερα και για τα εργασιακά. Εν τω μεταξύ και ενώ αναμένεται η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, στο Μαξίμου έφτασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προφανώς για ένα πρώτο απολογισμό, μετά τη συνάντηση του πρώτου με τους θεσμούς για το αναπτυξιακό ταμείο, αλλά και στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του δεύτερου για το χρέος, που ανάγκασαν το Μαξίμου να του βάλει ένα διακριτικό χαλινάρι λόγω των αντιδράσεων.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!