Εισαγγελική έρευνα για τη δυσοσμία στον δήμο Κορδελιού-ΕυόσμουΊσως προέρχεται από τις αποχετεύσεις, όπου πιθανόν ασυνείδητοι απορρίπτουν ουσίες-απόβλητα που δημιουργούν χημικές ενώσεις

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη δυσοσμία που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, διενεργεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Προηγήθηκε εντολή της διευθύνουσας την Εισαγγελία, Σύρμως Κακάλη προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα να παραγγείλει έρευνα για το θέμα προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που συνδέονται με περιβαλλοντικά αδικήματα. Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διεξαχθεί επιτόπια έρευνα σε βιομηχανίες της δυτικής Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί εάν η δυσοσμία προέρχεται από τη λειτουργία των μονάδων αυτών κι αν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δημότες κατήγγειλαν ότι η περιοχή μυρίζει αέριο κι ότι μαθητές παρουσιάζουν ενοχλήσεις στα μάτια και το λαιμό.
Από τις αποχετεύσεις η δυσοσμία στο Κορδελιό
Στη γη και όχι στον αέρα προσανατολίζονται πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν την πηγή της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, μετά και τις καταγγελίες πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης τα παιδιά των σχολείων παρουσιάζουν ενοχλήσεις στα μάτια και τον λαιμό.
"Μετά από την πολύμηνη διερεύνηση του φαινομένου της δυσοσμίας στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου από τις υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του δήμου, καθώς και τον αποκλεισμό άλλων περιοχών, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες εντοπίζουν την εντονότερη δυσοσμία και τη μεγαλύτερη πυκνότητα οσμών στην τοπική κοινότητα Κορδελιού. Παράλληλα προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο η δυσοσμία να προέρχεται μέσα από τις αποχετεύσεις, όπου ενδέχεται ασυνείδητοι να απορρίπτουν ουσίες - απόβλητα που δημιουργούν χημικές ενώσεις, με συνέπεια να προκαλείται δυσοσμία". Τα παραπάνω ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Η κ. Πατουλίδου διευκρίνισε ότι μετά τις διαπιστώσεις αυτές θα διερευνηθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας και σε συνεργασία με την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Η κ. Πατουλίδου ενημέρωσε τη Μητροπολιτική Επιτροπή για την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης, μαζί με τους δημάρχους Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρο Σούλα και Δέλτα, Ευθύμη Φωτόπουλο, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σταθμό παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας δώρισαν τα ΕΛΠΕ στο δήμο
Πρωτοβουλία για την αγορά και δωρεά υπερσύγχρονου σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αναλαμβάνει ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του δήμου. Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος της δωρεάς είναι η προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου "και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους πολίτες και την τοπική κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται".
Με τον σταθμό αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει στη διάθεση της ένα επιπλέον εργαλείο, με το οποίο θα μπορεί να προσδιορίσει την πηγή των αερίων ρύπων, ακόμη και από πηγές ή μικρές δραστηριότητες, στις οποίες δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση.
Ο σταθμός θα είναι πλήρως εξοπλισμένος, ώστε άμεσα να λειτουργήσει υπό την εποπτεία του δήμου και σε χώρο που η δημοτική αρχή θα επιλέξει. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε σήμερα από τον διευθυντή των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ, Νίκο Ζαχαριάδη, σε αντιπροσωπεία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης που επισκέφθηκε τα ΕΛΠΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίλας, Βούλα Πατουλίδου και οι δήμαρχοι Ευόσμου-Κορδελιού, Πέτρος Σούλας και Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος.

Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!