Ρωσία: Αναστολή λειτουργίας για ινστιτούτο δημοσκοπήσεων που χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας»

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Levada διέκοψε τις δραστηριότητές του την Τρίτη, μία ημέρα αφότου η ρωσική δικαιοσύνη το χαρακτήρισε «ξένο πράκτορα».

Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που θεωρείται ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Οι ρωσικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν τη Δευτέρα να χαρακτηρίσουν το Levada «πράκτορα του εξωτερικού» μετά από έρευνα στα γραφεία του ινστιτούτου.

«Θα δούμε μέχρι ποιου σημείου θα στεφθούν από επιτυχία οι προσπάθειές μας να αντιταχθούμε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο διευθυντής του Levada, Λεβ Γκούντκοφ, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Υπογράμμισε πάντως ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει για οριστικό κλείσιμο του κέντρου, ενώ παραδέχτηκε ότι το κέντρο λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό, εξηγώντας ότι έχει συνάψει συμβόλαια με διάφορες εταιρείες και ξένα πανεπιστήμια, κυρίως αμερικανικά.

«Το να μπαίνουν στο στόχαστρο οι δραστηριότητες του κέντρου Levada, του κυριότερου δημοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού στη Ρωσία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου», σχολίασε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κέντρο ιδρύθηκε το 2003 από τον κοινωνιολόγο Γιούρι Λεβάντα, ο οποίος πέθανε τρία χρόνια αργότερα.

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!