Τελεσίγραφο Σουλτς προς Μέι: Το Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές του 2019

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την "αίτηση διαζυγίου" της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το Brexit πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.

"Καλώ την πρωθυπουργό (Τερέζα) Μέι να ανακοινώσει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν" είπε ο Σουλτς σε ομιλία του στους φοιτητές του London School of Economics (LSE).

Τονίζοντας ότι η Ευρώπη "δεν μπορεί να πατήσει το κουμπί της παύσης των δραστηριοτήτων της" εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, προειδοποίησε ότι μια καθυστερημένη ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα μπορούσε να οδηγήσει στο παράδοξο να ψηφίσουν οι Βρετανοί πολίτες στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2019. "Θα ήταν πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε αυτό στους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους", εκτίμησε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι δεν θέλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν από το τέλος του έτους. Αφού ξεκινήσει η διαδικασία και μέχρι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας, μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο χρόνια.

"Αναχωρώ από το Λονδίνο με την αίσθηση ότι η κυβέρνηση είναι αναποφάσιστη για το πώς και πότε θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50", πρόσθεσε ο Σουλτς, χαρακτηρίζοντας το Brexit "καταστροφή" τόσο για τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ, μια κατάσταση όπου και οι δύο πλευρές θα βγουν χαμένες.

Αναγνωρίζοντας ότι η έναρξη της διαδικασίας απαιτεί κάποια προετοιμασία, εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η μακρά καθυστέρηση θα οδηγήσει τόσο το Λονδίνο όσο και τις Βρυξέλλες "να περιχαρακωθούν στις θέσεις τους".

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!