DW: Η συμμετοχή Ολάντ στη Σύνοδο του Νότου πρόκληση για τη Μέρκελ

Ενόψει της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, η γερμανική Deutsche Welle (DW) θεωρεί ότι η καγκελάριος θα επικεντρωθεί στην επίδειξη ενότητας με τον Φρανσουά Ολάντ την ώρα που η συμμετοχή του γάλλου προέδρου στην «Ευρωμεσογειακή Σύνοδο» στην Αθήνα -την ώρα που στην ΕΕ διαμορφώνονται και άλλα μπλοκ, όπως εκείνο των χωρών του Βίζεγκραντ.

«Το ότι συμμετείχε ο γάλλος πρόεδρος, και ενώ το Παρίσι χαίρει ευελιξίας για τα δημοσιονομικά, ήταν πρόκληση για την Μέρκελ» γράφει χαρακτηριστικά η DW στο κύριο άρθρο της γερμανικής έκδοσής της την Πέμπτη, οπότε και η καγκελάριος πηγαίνει στο Παρίσι πριν τη Σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα.

«Τέτοιες συναντήσεις ήταν συνήθως θέμα ρουτίνας, αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως» γράφει. Παλαιότερα, σε περιόδους κρίσης, η γαλλογερμανική ατμομηχανή οδηγούσε την Ευρώπη, αλλά τώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Λαμβανομένων υπόψη της δημιουργίας ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, του Brexit και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν ολοένα και λιγότερο κοινούς στόχους. Με τη σημερινή συνάντησή τους θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους ώστε να συντηρήσουν τουλάχιστον την εντύπωσης της ενότητας.

Κοινά σχέδια υπάρχουν και με αυτά θα ασχοληθούν κυρίως κατά τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τις δαφορές. Για αυτό Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία την από μακρού επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή «Αμυντική Ενωση».

Με αυτό το σχέδιο, συνεχίζει η Deutsche Welle, θέλουν να αντιμετωπίσουν τον απροσδιόριστο φόβο των πολιτών ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικισμού. Η Ε.Ε. θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της και να τα ελέγξει.

Η κατάσταση στην Ευρώπη για την καγκελάριο Μέρκελ δεν είναι ευχάριστη: Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις της σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήταν ψυχρές και όχι ιδιαίτερα γόνιμες. Οι χώρες του Βίζενγκραντ εμφανίζονται ως νέα ομάδα έτοιμη να αντιπαρατεθεί με την δυτική E.E.

Μια δεύτερη ομάδα μόλις διαμορφώθηκε στο νότια της Ευρώπης και μάλιστα με πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Το "Club Med" θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, αγωνίζεται κατά της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας και κατά του Συμφώνου Σταθερότητας. Επιπλέον, οι χώρες του νότου ζητούν επενδυτικά προγράμματα, κοινοτικοποίηση των χρεών και πολλά άλλα» γράφει.

Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Φρανσουά Ολαντ, αλλά, σημειώνει η DW, χρησιμοποίησε προσεκτική ρητορική ως προς τα «γερμανικά λάθη». Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του Γάλλου προέδρου, αν και απολαμβάνει μεγάλης ανοχής στη δημιουργία χρεών εδώ και χρόνια, είναι για τη Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση. Εξακολουθεί να χρειάζεται τον Ολάντ ως σύμμαχο διότι και το φωτοστέφανο της δικής της εξουσίας έχει ξεθωριάσει. Εν τούτοις, τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτήν στην Ευρώπη.

«Το Βερολίνο γνωρίζει ότι ο Ολάντ βρίσκεται στο τέλος του πολιτικά, η εικόνα όμως μιας γαλλογερμανικής διαμάχης θα ήταν μοιραία» υπογραμμίζει.

Τα παλαιά γαλλογερμανικά σχέδια για περισσότερη συνεργασία στην ευρωζώνη ή για την εμβάθυνση της ΕΕ έχουν παραπεμφθει στις καλένδες. «Τώρα προέχει μόνο "να διατηρηθούν τα υπόλοιπα", όπως λένε αξιωματούχοι και των δύο πλευρών», τονίζει.

Η Μέρκελ και ο Ολαντ έχουν επίσης και ένα άλλο κοινό σχέδιο, να σώσουν τον Ματέο Ρέντσι. Θέλουν να κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός και να παραμείνει στην εξουσία, διότι πρέπει να επιβιώσει ενός επικίνδυνου δημοψηφίσματος.

Αν στην Ιταλία έρθει στην εξουσία το κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Brexit συνοδευτεί από ένα Itexit, το ευρώ και η Ευρώπη θα έχουν τελειώσει. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζουν τη σοβαρότητα τη καταστάσης, καταλήγει το σημερινό κύριο άρθρο της Deutsche Welle.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!