H Liberation κάνει το πορτρέτο του Γιούνκερ: Είναι όντως φθαρμένος, αλκοολικός και άρρωστος;

Ο διάσημος δημοσιογράφος της Liberation Ζαν Κατρεμέρ σκιαγραφεί μοναδικά τον πρόεδρο της Κομισιόν, ξεκινώντας από τα κουσούρια του.

Γράφει σε σημερινό του άρθρο:

«Του έχουν προσάψει τα πάντα: διπολικός, απών, ασθενής, αλκοολικός, καπνιστής, κλεισμένος στη γυάλα των Βρυξελλών. Αυτό είναι το πορτρέτο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που γράφεται σε μερίδα του τύπου στην Γερμανία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Παρότι είναι μόνο 61 ετών, ο πρόεδρος της Κομισιόν περιγράφεται ως «φθαρμένος, γερασμένος, κουρασμένος». «Das Juncker-Syndrom», Το Σύνδρομο Γιούνκερ, έγραφε η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 9 Ιουλίου, παρότι ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Γιούνκερ. Τον περιέγραφε ως «ratlos und müde», «ανίκανο και κουρασμένο», ο οποίος έχει αποτύχει να κάνει την Κομισιόν ένα «πολιτικό όργανο».

Πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία ή η Εσθονία τον κάλεσαν να παραιτηθεί γιατί δεν στάθηκε ικανός να εμποδίσει το Brexit.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 ως το 2013 θυμώνει τρομερά με αυτό που αποκαλεί ο ίδιος «εκστρατεία αποσταθεροποίησής του». Μιλώντας στην Liberation, στη διάρκεια ενός γεύματος στις Βρυξέλλες είπε: «Είμαι έκπληκτος με το γεγονός ότι οι εφημερίδες αναπαράγουν αυτές τις φήμες και τα αιτήματα για παραίτησή μου, χωρίς ποτέ να αναλύουν τους λόγους για τους οποίους αυτό γίνεται», λέει εκνευρισμένος.

Εκστρατεία εναντίον του; Ισως. Είναι αλήθεια ότι του έχουν πει τα πάντα, εκτός από ερωτικά σκάνδαλα και διαφθορά. Αλλά ο ίδιος ο Γιούνκερ είναι εν μέρει υπεύθυνος γι'αυτό. Την άνοιξη του 2015 είχε αποκαλύψει, μιλώντας στο Politico, ότι υπέφερε από πέτρες στα νεφρά, ανοίγοντας έτσι την όρεξη των μίντια για την κατάσταση της υγείας του. «Μα, τον Ιούνιο του 2015 έκανα θεραπεία και από τότε όλα πάνε μια χαρά!» δηλώνει σήμερα εκνευρισμένος.

Μετά τις πέτρες στα νεφρά άρχισαν οι ψίθυροι για τον υποτιθέμενο αλκοολισμό. Είναι αλήθεια ότι ο Γιούνκερ ήταν και παραμένει γερό ποτήρι, αν συγκριθεί με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής του 21ου αιώνα. Οταν ήταν πρωθυπουργός στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, είχε κατεβάσει τρία ποτήρια κονιάκ σε ένα γεύμα, αφού πριν είχε πιεί άπειρα ποτήρια λευκό κρασί. «Ακόμη και κατά τη διάρκεια του γεύματος με την Liberation, ήπιε τρεις κούπες σαμπάνια με μια σαλάτα», γράφει το άρθρο.
«Μα τι πιστεύετε, ότι θα ήμουν ακόμη πρόεδρος στην Κομισιόν αν έπινα κονιάκ από το πρωί;» διαμαρτύρεται ο ίδιος. «Μπορούν όλα να τα συγχωρέσουν σε έναν πολιτικό, εκτός απο τον αλκοολισμό», απαντάει ο ίδιος.

«Τη ζημιά μου την έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ» δηλώνει ο Γιούνκερ. Τον Ιανουάριο του 2014, ο Ντάισλεμπλουμ δυσφόρησε γιατί ο Γιούνκερ τον κατηγόρησε ότι έκανε άθλια διαχείριση στην κυπριακή κρίση και άρχισε να τον κατηγορεί ότι καπνίζει υπερβολικά και πίνει. «Αυτό πραγματικά με λύπησε και μου δημιουργεί και προβλήματα με τη γυναίκα μου, η οποία με ρωτάει αν της λέω ψέματα, γιατί δεν πίνω ποτέ όταν είμαι στο σπίτι», απαντάει ο Γιούνκερ στην Liberation.
Ολες αυτές οι φήμες οφείλονται σε ένα πράγμα, αναφέρει ο Γιούνκερ: «Εχω ένα πρόβλημα ισορροπίας με το αριστερό μου πόδι και αυτό με υποχρεώνει να πιάνομαι όταν ανεβαίνω σκάλες. Ενας υπουργός της Ολλανδίας, τον οποίο κράτησα από το μπράτσο μετά από ένα γεύμα, πήγε και είπε ότι ήμουν μεθυσμένος. Το πρόβλημα με το πόδι μου ξεκίνησε από ένα σοβαρό τροχαίο. Το 1989 ήμουν τρεις μήνες σε κώμα και μετά έξι μήνες σε αναπηρικό καροτσάκι».

Η βασική κατηγορία είναι ότι ο Γιούνκερ επειδή αγκαλιάζει, φιλάει εύκολα και μιλάει στον ενικό -αυτό εκνεύριζε τον Νικολά Σαρκοζί που ποτέ δεν άντεχε την ζωτικότητα του Γιούνκερ- συμβαίνει γιατί είναι μεθυσμένος. Και πράγματι, όταν στη Ρίγα, στη Σύνοδο Κορυφής, υποδέχτηκε τους 30 ηγέτες, ο Γιούνκερ ξεσάλωσε: φιλούσε τον έναν στο κρανίο, δάνεισε τη γραβάτα του στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έδινε χαστουκάκια στα μάγουλα ορισμένων ή έλεγε «Ποιός είναι αυτός;» όταν δεν γνώριζε κάποιον. Οταν δε υποδέχτηκε τον Βίκτορ Ορμπάν του πέταξε ένα ασσύληπτο «Γειά σου δικτάτορα!» και στη συνέχεια τον αγκάλιασε.
Ο ίδιος περνάει στην αντεπίθεση: «Και λοιπόν; Γνωρίζω τον πρωθυπουργό του Βελγίου από τότε που ήταν παιδί και πάντα τον φιλούσα στο κρανίο. Οσο για τον Ορμπάν, πάντα τον αποκαλώ δικτάτορα. Ετσι είμαι εγώ. Οταν δηλαδή δεν είμαστε όπως όλοι, είμαστε αλκοολικοί ή τρελοί;», αναρωτιέται, μιλώντας στην Liberation.

Το μόνο «προσωπικό πρόβλημα» που παραδέχεται ο Γιούνκερ είναι η κούραση. «Το να είσαι πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι σαν να είσαι πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο. Δουλεύω 14,15 ώρες την ημέρα και δεν ήμουν μαθημένος σε αυτό». Εκενυρίζεται όταν του προσάπτουν ότι είναι τεμπέλης. «Τι πρέπει να κάνω; Να δημοσιεύω όλα τα ραντεβού και τις μετακινήσεις μου για να δείχνω ότι είμα δουλευταράς;» απαντά.

Γιατί λοιπόν τον χτυπούν τόσο αλύπητα;
«Γιατί έχω κάνει εχθρούς. Τα κράτη δεν είχαν συνηθίσει να υπάρχει ένας πρόεδρος της Κομισιόν που παίρνει πρωτοβουλίες», απαντά. Και παίρνει πρωτοβουλίες: Για τους πρόσφυγες, για τους εργάτες μετανάστες, για τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ο ίδιος αναφέρει ότι όταν πρότεινε τον Μάρτιν Σουλτς για μια νέα θητεία στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου, τσακώθηκε με το αντίπαλο κόμμα του στη Γερμανία, το CDU-CSU, το οποίο στηρίζεται από το περιοδικό Spiegel. Ξέρει επίσης ότι πολλές από τις φήμες προέρχονται μέσα από την Κομισιόν.

Η φωτογραφία του Γιούνκερ είναι της Liberation


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!