«TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία» | ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ παρουσίασης της έρευνας | Θεσσαλονίκη 17 Σεπτεμβρίου


Σας καλούμε στην παρουσίαση της έρευνας που θα γίνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 11:00,
στο 
Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α)  – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  [Αμφιθέατρο ΙΙΙ ] με θέμα 

«TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία»  

Για την έρευνα, συνεργάστηκαν 
α) Η Ομάδα Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης Α.Π.Θ. (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης/Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Ειρήνη Οζούνη, Στέργιος Σερέτης) 
β) Η ομάδα Alternative Trade Network/ Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης. «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία»


Προδημοσίευση της έρευνας
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει τη χαρά να προδημοσιεύσει ορισμένα από τα συμπεράσματα της πρώτης έρευνας που έγινε στην Ελλάδα με θέμα τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων. Ο τίτλος της έρευνας είναι «TTIP: Οι επιπτώσεις στην Ελληνική δημοκρατία, στην οικονομία, στην κοινωνία».
Για την έρευνα, συνεργάστηκαν α) Η Ομάδα Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης Α.Π.Θ. (Γρηγόρης Ζαρωτιάδης/Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ, Ειρήνη Οζούνη, Στέργιος Σερέτης) β) Η ομάδα Alternative Trade Network/ Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης.
Η έρευνα μπορεί να αναφέρεται στην TTIP (συμφωνία Η.Π.Α. – Ε.Ε.) όμως θεωρούμε ότι μαζί με την CETA (συμφωνία Καναδά – Ε.Ε.) αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Σας καλούμε στην παρουσίαση της έρευνας που θα γίνει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 11:00, στο KΕ.Δ.Ε.Α – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα:
  • Η ελληνική κοινωνία ήδη βιώνει ένα μέρος των συνεπειών της TTIP ακριβώς λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
  • Η Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την «ιδιωτικοποίηση» και την εμπορευματοποίηση κλασικών κατηγοριών δημόσιων αγαθών.
  • Δραματικές επιπτώσεις στο πολιτειακό (υποκατάσταση της δημοκρατικής από την τεχνοκρατική νομιμοποίηση) και στο μακροοικονομικό τομέα (συγκεντροποίηση μέσων παραγωγής και ακύρωση των αυτοαπασχολουμένων και των μικρομεσαίων, ραγδαία, περαιτέρω επιδείνωση της αμοιβής της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων).
  • Όσον αφορά την Ελλάδα ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα 101 ελληνικά προϊόντα Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης/ΠΟΠ & Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης/ΠΓΕ μόλις τα 21 διαπραγματεύονται όπως φαίνεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΤΤΙΡ. Υπάρχει μεγάλη πίεση από την πλευρά των ΗΠΑ για την κατάργηση των ΠΟΠ & ΠΓΕ. Ενδεικτικά 55 γερουσιαστές ζήτησαν πρόσφατα από τον αντίστοιχο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι "περιορισμοί" σε ονομασίες τυριών, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας.
  • Η υπογραφή της TTIP επιδεινώνει το σύνολο των κοινωνικών - περιβαλλοντικών συνθηκών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τοπικές κοινωνίες. Καθώς η περιβαλλοντική προστασία (και κατά συνέπεια η προστασία της ποιότητας ζωής) θεωρείται «εμπόδιο» στην κυριαρχία του ελεύθερου εμπορίου που προβάλει η TTIP, συνεπάγεται ότι θα ασκηθούν εκείνες οι πολιτικές για να «αρθεί αυτό το εμπόδιο» σε κάθε επίπεδο. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός / Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική.
  • Σε αυτό το δυσμενές κλίμα μέρος της κοινωνίας αποφάσισε «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του». Προτάσσει την αυτοοργάνωση και την άμεση δημοκρατία, συνεργατικά και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα και αντιδρά, διαμορφώνοντας παράλληλα στην πράξη ένα κλίμα μετάβασης σε μια μετα-καπιταλιστική κοινωνία. Αναπτύσσονται πολιτικές και πρακτικές οι οποίες δεν ανήκουν σε κάποιο ενιαίο πεδίο ή κίνημα όμως όλα μαζί συνθέτουν έναν χάρτη που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στο κυρίαρχο σύστημα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425 | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

Οι Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece ιδρύθηκαν το 2007. Είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος ως κοινό αγαθό. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές Δίκτυο για το δίκαιο εμπόριο, Our World Is Not For Sale. Οι ΦτΦ είναι από βασικούς φορείς που συμμετέχουν στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA.Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!