Αιματηρή... «Ασπίδα του Ευφράτη» UPD

Κι άλλα τανκς και τεθωρακισμένα στέλνει στη βόρεια Συρία η Αγκυρα στο πλαίσιο «της επιχείρησης κατά των εξτρεμιστών του ISIS», αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η περιοχή της νέας εμπλοκής είναι περίπου 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τζαραμπλούς, όπου την περασμένη εβδομάδα Τούρκοι στρατιώτες και αντάρτες εξαπέλυσαν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Το κονβόι διέσχισε τα σύνορα κοντά στην τουρκική πόλη Κιλίς και σύμφωνα με τους παρόντες δημοσιογράφους άκουσαν πυρά και είδαν στήλες καπνού σε συριακό έδαφος, ενώ άμαχοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους.  

Φωτογραφίες αναρτήθηκαν και στον λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στο Twitter με την ίδια ονομασία που έχει η επιχείρηση- «Ασπίδα του Ευφράτη» - μαζί με βίντεο που υποστηρίζει ότι δείχνει «την ζωή να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς» στην «απελευθερωμένη» πλέον Τζαραμπλούς. 

Turkish Armed Forces sending more howitzers to Turkish-Syrian border on the 11th day of #EuphratesShield operation. pic.twitter.com/vmzi7U5NiM

— EuphratesShield (@EuphratesShield) 3 Σεπτεμβρίου 2016

        Life returning to normal in #Jarablus after liberation from Daesh. #EuphratesShield pic.twitter.com/9YVqqc1JSH

— EuphratesShield (@EuphratesShield) 3 Σεπτεμβρίου 2016

Σύμφωνα με τον τούρκικο στρατό, περισσότεροι από 100 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σήμερα, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

Οι περισσότεροι κούρδοι μαχητές μεταφέρθηκαν στις βάσεις που διατηρεί το PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οι Σύροι ένοπλοι που στηρίζονται από τον Τουρκικό στρατό υποστηρίζουν ότι στόχο έχουν να πιέσουν τον ISIS και ανατολικά και δυτικά των συνόρων, ωστόσο η Αγκυρα δεν έχει κρύψει ότι επιδιώκει επίσης να απωθήσει τους Κούρδους της Συρίας πέρα από τον Ευφράτη. 

Η διεύρυνση των επιχειρήσεων ξεκίνησε τρεις ημέρες μετά την κορύφωση της έντασης με την Ουάσιγκτον με αφορμή την κριτική που άσκησαν οι ΗΠΑ για τον ρόλο της Τουρκίας στην συριακή κρίση.  

Οι επιθέσεις κατά των Κούρδων ενόπλων της Συρίας (YPG) προκάλεσαν την αντίδραση των Αμερικανών που θεωρούν τους Κούρδους ως μια από τις πλέον αποτελεσματικές δυνάμεις στον πόλεμο κατά του ISIS στην περιοχή. 

Η Αγκυρα από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι της Συρίας διατηρούν δεσμούς με το PKK, με το οποίο η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση στα νοτιοανατολικά της χώρας.  

Με το «χαρτί» των προσφύγων στο χέρι ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Κίνα με τους Ευρωπαίους, με στόχο να αποσπάσει την απελευθέρωση της βίζας.

Μεταξύ άλλων θα δει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα συμμετάσχει και σε τετραμερή συνάντηση με τους Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι. 

Η πρώτη του προσωπική επαφή ωστόσο θα είναι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ θα μιλήσει και με τους Μπαράκ Ομπάμα και Μπαν κι Μουν. 

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!