Βόμβα-μυστήριο στα Εξάρχεια-Το βιβλιοπωλείο ή η εισαγγελέας Τσατάνη ο στόχος;

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε αργά χθες το βράδυ τα Εξάρχεια, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο κτιρίου της οδού Ιπποκράτους 112. 

Στο ισόγειο του εν λόγω κτιρίου βρίσκεται το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη», ενώ σε αυτό κατοικεί και η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη. 

Τσατάνή ή το βιβλιοπωλείο ο στόχος;

Σε αυτή τη φάση, τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι να ήταν στόχος το βιβλιοπωλείο, το οποίο έχει βιβλία ακροδεξιού περιεχομένου και το οποίο είχε γίνει στόχος εμπρησμού το 2008 ή το σπίτι της εισαγγελέως, η οποία είχε απασχολήσει πρόσφατα την επικαιρότητα, ή και τα δύο. Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι έγιναν άλλες δύο επιθέσεις σε βάρος δικαστικών και συγκεκριμένα στις 2/6/2016 και στις 28/7/2016, με παγιδευμένα δέματα που εστάλησαν στα σπίτια τους, τα οποία εξουδετερώθηκαν έγκαιρα. Για τις ενέργειες αυτές δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής.

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ποιος ήταν ο στόχος των βομβιστών, ενώ από την αστυνομία δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση. Από την πλευρά τους οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περιμένουν ανακοίνωση με ανάληψη ευθύνης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης, ωστόσο, κλείνουν περισσότερο στο ενδεχόμενο ο στόχος να ήταν η κυρία Τσατάνη και αυτό γιατί καταρχάς η ίδια είχε καταγγείλει πολλές φορές ότι δεχόταν απειλές και κατά δεύτερον πριν τρεις εβδομάδες της είχε αφαιρεθεί η φρουρά στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει 700 αστυνομικούς από τη φύλαξη υψηλών προσώπων.

Επιμένει ο Σοφός: Στόχος ήταν η Τσατάνη

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός που εκπροσωπεί την κυρία Τσατάνη από την πρώτη στιγμή προέβη στην εκτίμηση ότι στόχος ήταν η εισαγγελέας. «Απόψε εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της οικίας που διαμένει η κ. Γεωργία Τσατσάνη, εισαγγελέας Εφετών. Σας το ανακοινώνουμε διότι, αν και είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων φύλαξης, αντιθέτως η πολιτεία μείωσε τη φύλαξή της, αφαιρώντας κάποιους από τους φύλακές της», δήλωσε ο δικηγόρος της κ. Τσατάνη, Θεμιστοκλής Σοφός. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εισαγγελέας είχε υποβάλει ένσταση στο τοπικό Α.Τ. με την οποία ζητούσε την αύξηση ή τη διατήρηση των ανθρώπων στη φύλαξή της, ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, αυτή δεν απαντήθηκε καν. «Ο κίνδυνος αυξήθηκε και απόψε είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Απόψε εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, από τον οποίο κινδύνευσε η ζωή της ίδιας και των κατοίκων που ζουν πέριξ της οικίας της», συμπλήρωσε ο κ. Σοφός.

Τους ισχυρισμούς του επανέλαβε και σήμερα το πρωί ο κ. Σοφός: «Εγώ θεωρώ ότι ήταν στοχευμένη η εισαγγελέας, η κυρία Γεωργία Τσατάνη, γιατί αν θα δείτε το σημείο της έκρηξης, αυτό στόχευε ακριβώς στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η ίδια, στον πρώτο όροφο, στην πρόσοψη επί της οδού Ιπποκράτους. Δεν θέλει ούτε καν έμπειρο μάτι για να καταλάβει κανείς ότι στόχος ήταν η Γεωργία Τσατάνη», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο γνωστός δικηγόρος, ενώ λίγο αργότερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha συμπλήρωσε: «Φαίνεται από την έκρηξη ότι είχε επικεντρωθεί μπροστά από την είσοδο της πολυκατοικίας και η κα Τσατάνη μένει στον πρώτο όροφο, σε ένα δυαράκι. Πήγα αμέσως μόλις με ενημέρωσε η κα εισαγγελέας για το συμβάν και είδα ότι έχει εκραγεί ένας βαρύτατος εκρηκτικός μηχανισμός με τεράστιες ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας. Κάτω από τα πόδια της κυριολεκτικά, εξερράγη ο μηχανισμός».

Ερωτηθείς αν η εισαγγελέας είχε λάβει απειλητικές προειδοποιητικές επιστολές ο Θέμης Σοφός τόνισε πως «η κα εισαγγελέας είχε γνωστοποιήσει στην υπηρεσία τις σοβαρές ενδείξεις που είχε για την επίθεση σε βάρος της και είχε γνωστοποιήσει στην υπηρεσία τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να διαχειριστεί η φύλαξη, που επί έξι έτη είχε στο πλευρό της από δύο αστυνομικούς και ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας». «Η ίδια είπε ότι η φωνή της νομιμότητας δεν τρομοκρατείται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως η κα Τσατάνη «τόλμησε να έχει ανεξάρτητη σκέψη και παρουσία στην κρίση της για την απόδοση δικαιοσύνης». Παράλληλα, επανέλαβε την καταγγελία ότι η εισαγγελέας το τελευταίο 20ημερο δεν είχε φύλαξη. «Η κυρία εισαγγελέας δεν συνοδευόταν το τελευταίο 20ημερο και είναι χωρίς φύλαξη ενώ επί έξι χρόνια είχε δυο αστυνομικούς και ένα περιπολικό, δικαιολογείται να συνοδεύεται με ασφάλεια λόγω των βαρύτατων υποθέσεων (τις οποίες χειρίζεται). Έχει αφαιρεθεί η φύλαξη από πολύ κόσμο, όχι μόνο από την ίδια. Η κα Τσατάνη έκανε ένσταση στην απόφαση αυτή και είχε γνωστοποιήσει στην ένστασή της ότι τους καθιστά υπευθύνους για ό,τι συμβεί».

Το χρονικό του τρόμου

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11:45 το βράδυ της Τετάρτης. Είχε προηγηθεί, στις 22:22, τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», από άγνωστο άνδρα ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη, τονίζοντας: «''Δεν είναι φάρσα, πες στην αστυνομία ότι θα μαζεύει τους ανθρώπους από τα παράθυρα'', τόνισε χαρακτηριστικά ο άνδρας, ο οποίος υπαγόρευσε το κείμενο για δεύτερη φορά πριν κλείσει το τηλέφωνο», σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών».  Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, ενώ ο μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή του χρονικού ορίου που είχαν θέσει οι δράστες.

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας, το οποίο μάλιστα ανήκε σε αστυνομικό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε σήμερα. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν πιθανότατα μέσα σε σακούλα, δεμένη σε μία κολόνα φανοστάτη, σε ύψος περίπου ένα μέτρο από το έδαφος, μπροστά στο βιβλιοπωλείο και την είσοδο της πολυκατοικίας.

Εσκασε νωρίτερα η βόμβα

Τα πρώτα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 1 κιλό εκρηκτικής ύλης (πιθανότατα ζελατοδυναμίτιδα), πυροκροτητή και ρολόι. Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη συνδεσμολογία ή στα υλικά καθώς η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 8 λεπτά πριν τη λήξη του χρονικού ορίου που έθεσε ο άγνωστος άνδρας που τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Μεγάλες υλικές ζημιές

Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια πολλών καταστημάτων και προκλήθηκαν ζημιές σε 3 ΙΧ αυτοκίνητα. Ενα από αυτά ανήκει στον προαναφερθέντα αστυνομικό που υπηρετεί στο Τμήμα Εξαρχείων, αλλά εκτιμάται ότι δεν ήταν αυτό ο στόχος. Η ίδια η κυρία Τσατάνη την ώρα της έκρηξης καθόταν στον καναπέ του σπιτιού της και κατά τύχη δεν τραυματίστηκε από ένα κομμάτι ξύλου που ξεκόλλησε από το ωστικό κύμα.

Απο τον τόπο της χτεσινής έκρηξης έχουν περισυλλεγεί λίγα υπολείμματα από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, τα οποία μεταφέρθηκαν για έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Το σημείο από χθες το βράδυ παραμένει αποκλεισμένο από τις Αρχές. 

Το σημείο της έκρηξης από το Google

Βίντεο από κάτοικο της περιοχής


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!