Ερντογάν σε ΕΕ: Τέρμα τα παιχνίδια

Σε ομιλία του, σε σκληρό ύφος, το Σάββατο στην εναρκτήρια για τη νέα περίοδο, συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει μέσα στον τρέχοντα μήνα να επιτρέψουν στους Τούρκους πολίτες τα ταξίδια στην ΕΕ χωρίς βίζα, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

"Εάν η ΕΕ πρόκειται να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος, τότε είμαστε έτοιμοι. Αλλά πρέπει να ξέρει ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει λόγος να γυροφέρνει το θέμα ή να συμμετέχει σε διπλωματικές ακροβασίες. Είναι δική της επιλογή να συνεχίσει την πορεία της με ή χωρίς την Τουρκία. Δεν πρέπει να μας θεωρεί υπεύθυνους", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ο Οκτώβριος είναι ένας σημαντικός μήνας για τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ και ότι "είναι απαραίτητο" η κατάργηση της βίζας να τεθεί σε ισχύ αυτό τον μήνα.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ χρονολογείται από τη δεκαετία του '60, με τις επίσημες συνομιλίες να έχουν αρχίσει το 2005. Μέχρι στιγμής, μόνο 16 κεφάλαια από τα συνολικά 35 της διαδικασίας έχουν ανοίξει. "Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι επί θύραις για 53 χρόνια, μαρτυρά τις προθέσεις της ΕΕ απέναντί μας", πρόσθεσε.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το Σάββατο το πράσινο φως, με ευρεία πλειοψηφία, στη συνέχιση για ένα ακόμα έτος των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Η απόφαση εγκρίθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP) και των εθνικιστών του MHP.

Μόνο το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ψήφισε κατά.

Πηγή: France24


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!