Νεοθωμανικό παραλήρημα Ερντογάν: Καλεί σε αλλαγή συνόρων – Θυμήθηκε και τους Σελτζούκους


Πιο προκλητικός από ποτέ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ανοιχτά ότι η Τουρκία του 2016 δεν μπορεί να δεχθεί τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και κάλεσε τη νεολαία της Τουρκίας να «εξετάσει» τη συγκεκριμένη συνθήκη.

Αυτή τη φορά ο Σουλτάνος Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης, αφού μιλώντας σε Τούρκους κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, αμφισβήτησε ανοιχτά τα σημερινά σύνορα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο «εγκλωβίζουν» την Τουρκία.  
«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε», επεσήμανε.
«Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάννη μαζί και με το Χατάϊ πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».
«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους», προειδοποίησε κλείνοντας.
Πλέον κανείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχει αυταπάτες: Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν έχουν ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο αλλά απηχούν τις μύχιες φιλοδοξίες του Νεοθωμανικού κατεστημένου που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή. 

Η σημερινή δήλωση συνιστά σαφή ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων Ερντογάν για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, οι ισχυρισμοί περί «εγκλωβισμού» της Τουρκίας στα σημερινά σύνορα εξαιτίας μιας συνθήκης που έγινε αποδεκτή «λόγω ανάγκης» είναι απολύτως συγκρίσιμοι με τη θεωρία περί «ζωτικού χώρου» που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του Μεσοπολέμου στην Ευρώπη και που τελικά οδήγησε στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανένας ηγέτης δεν επικαλείται «εγκλωβισμό» της χώρας του στα υφιστάμενα σύνορα, χωρίς στην πραγματικότητα να εννοεί επέκτασή τους σε βάρος γειτονικών χωρών.

Δεύτερον, η αποστροφή του λόγου του Ερντογάν περί  «τουρκικής νεολαίας που πρέπει εξετάσει τη συνθήκη της Λωζάννης» δείχνει την μακροπρόθεσμη στόχευση του Τούρκου προέδρου: τη γαλούχηση μιας ολόκληρης γενιάς Τούρκων, η οποία θα θεωρεί ότι τα «φυσικά» σύνορα της χώρας τους δεν είναι αυτά που προβλέπει η συνθήκη της Λωζάννης. Αν και όταν, ο συσχετισμός ισχύος θα έχει γύρει ριζικά προς όφελος της Τουρκίας, αυτή ή μια άλλη γενιά θα θελήσει να διεκδικήσει τα εδάφη που «αδίκως» η συνθήκη της Λωζάννης στέρησε από τη χώρα τους.

Για αρκετά χρόνια πολιτικοί και αναλυτές των ελληνοτουρκικών, διαχώριζαν τον Ερντογάν από το κεμαλικό βαθύ κράτος. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον παρουσίαζαν ως τον πλέον αξιόπιστο και μετριοπαθή συνομιλητή που είχε ποτέ η ελληνική πλευρά, από την μεριά της Τουρκίας.  

Η αλήθεια, όμως, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες, επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, είναι ότι θεωρεί μέρος της Ελλάδας ως βιλαέτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που θέλει να αναστήσει. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι, όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που θα καθίσει στο τραπέζι για να διαπραγματευτεί με βάση τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Δείτε το βίντεο με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.


Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!