Νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό: Διαδοχικές συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Από την Τρίτη, με τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, ξεκινά νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων για την ανεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Στην αυριανή συνάντηση, αναμένεται να τεθούν οι παράμετροι για την περαιτέρω διαδικασία διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενδέχεται οι δύο ηγέτες να συναντώνται 3-4 φορές την εβδομάδα, προσπαθώντας να κλείσουν περισσότερα ζητήματα στα τέσσερα κεφάλαια, στα οποία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Θα επιδιωχθεί επίσης ουσιαστική διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο του εδαφικού και της ασφάλειας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι είναι θετικός το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν διασυνδέει πλέον το εδαφικό με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

«Το εδαφικό συνδέεται με το περιουσιακό, το οποίο δεν μπορεί να κλείσει, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί του εδαφικού», δήλωσε και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποφασίσουν πού και πότε θα γίνει η συζήτηση.

Ερωτηθείς εάν αυτή η φάση των συνομιλιών αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «εκείνα που θα καθορίσουν κάτι τέτοιο είναι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων».

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί εκτός Κύπρου το εδαφικό, αλλά πρόσθεσε ότι θα το αποφασίσουν οι δύο ηγέτες.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!