Επαναλειτουργία των βάσεων της σε Κούβα και Βιετνάμ, σκέφτεται η Ρωσία

"Εξετάζουμε το θέμα", δήλωσε ο Πανκόφ στο ρωσικό κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία διέθετε στρατιωτικές βάσεις στις συγκεκριμένες χώρες κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Η βάση των υπηρεσιών πληροφοριών Λούρδες στην Κούβα και η ναυτική βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο του σχεδίου για περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας σε όλο τον κόσμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Από τότε, ωστόσο, η εξωτερική πολιτική της Μόσχας έγινε πιο επιθετική, οδηγώντας σε εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, σε συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Συρία και στην παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Πανκόφ δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας "επανεξετάζει" την απόφαση για το κλείσιμο των βάσεων, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ είναι στη διαδικασία να "ζεστάνουν" τις σχέσεις τους με την Κούβα, η οποία κατά την εποχή της ΕΣΣΔ, είχε προσφέρει στην Μόσχα την πλησιέστερη στρατιωτική βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις 97 χιλιόμετρα από τα νησιά Κις της Φλόριντα.

"Η παγκόσμια κατάσταση δεν είναι στατική, είναι ρευστή και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς καταστάσεις και την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσικό όλες οι χώρες να αξιολογούν αυτές τις αλλαγές σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα και να λαμβάνουν μέτρα που κρίνουν κατάλληλα", επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: Reuters


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!